Buna ziua!
Va solicit ajutorul intr-o problema. Sunt persoana juridica S.R.L, chemata in judecata de catre o alta S.C pt. obligarea la plata a unei sume de bani + dobanda legala. Reclamanta face dovada existentei creantei cu facturi semnate (doar semnate nu si stampliate) de catre diverse persoane dintre care doar 2 sunt angajate al firmei mele. Neocupandu-ma in mod direct de firma nu stiu cine sunt celelalte 2 persoane care au semnat de primire. Totodata intre cele 2 societati nu exista un contract valabil incheiat.
Reclamanta mai mentioneaza in cererea de chemare in judecata ca dovedeste livrarea produselor prin faptul ca factura a fost semnata.
Intrebarea care se naste este:
1. Cum ma pot apara eu in calitate de parat in aceasta cauza?
2. Ce temei legal as putea invoca avand in vedere ca reclamanta a emis 2 invitatii la conciliere, insa doar pentru poate face dovada confirmarii de primire, cea de-a doua neajungand la mine.
Va multumesc respectuos pentru amabilitate si pentru timpul acordat!
Termenul de judeacata este maine si nu mai am timp sa caut un bun specialist. Vroiam doar sa imi fac o idee in cazul in care se va judeca maine cauza astfel incat sa pot lega 2 vorbe.
Va multumesc!
Emiterea unei facturi poate avea loc fie in ipoteza unui contrat deja incheiat, ale carui clauze au fost stabilite de parti prealabil emiterii facturii, fie in cazul unei oferte urmate de acceptare sau comanda urmata de executare ce echivaleaza cu un contract valabil incheiat, in conformitate cu art. 36 C.com.
In cazul unui contract comercial incheiat in forma simplificata (conform art. 36 C.com), lipsa inscrisului nu afecteaza validitatea contractului, dar proba trebuie facuta, printre altele, si cu facturi acceptate la plata (art. 46 C.com).
Asa cum se arata in literatura de specialitate, factura este acceptata in mod expres de catre destinatarul-cumparator atunci cand acesta semneaza cu mentiunea „acceptat” pe un exemplar al facturii, pe care, apoi, il restituie vanzatorului. De asemenea, pentru a fi opozabila debitorului, acceptarea trebuie sa fie facuta de o persoana cu putere de reprezentare. Daca aceste conditii sunt îndeplinite, factura capata valoarea unui document contractual între parti.
Tot in doctrina se arata ca acceptarea facturii trebuie sa emane de la reprezentantul legal al societatii, pentru semnatura aplicata de o alta persoana urmand a se aplica teoria mandatului aparent, daca situatia concreta permite o astfel de interpretare (spre exemplu, este aplicata stampila beneficiarului, care confera aparenta dreptului de reprezentare).
In cazul prezentat de dvs, actele cu care reclamanta tinde sa faca dovada livrarii produselor a caror contravaloare o solicita prin actiune, sunt doar facturile. Facturi care, spuneti dvs, sunt semnate de catre diverse persoane, dintre care doar 2 sunt angajate al firmei dvs (respectiv, 2 soferi in ale caror atributii de servici nu intra si semnarea actelor). In plus, aceste facturi sunt nestampilate.
In atare situatie, aceste facturi pot constitui doar un inceput de dovada a existentei unor relatii comerciale intre cele doua societati, insa nu pot face dovada deplina a pretentiilor reclamantei.
Potrivit art. 1169 C.civil, cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca. Prin urmare, obilgatia de a-si dovedi actiunea revine societatii reclamante.
Reclamanta trebuie sa faca dovada ca cei care au semnat sunt, intr-adevar, salariatii societatii dvs. In caz contrar, refuzul de plata al facturilor este motivat.
Greseala in livrarea marfii, in conditiile aratate de dvs, apartine societatii reclamante.
Este de necontestat faptul ca nu se preda o marfa decat numai daca pe semnatura delegatului primitor se aplica stampila societatii, altfel predarea marfii se face pe riscul furnizorului, societatea catre care s-a trimis marfa putand sa nu recunoasca niciun element de identificare a acesteia (C.A Bucuresti, sectia a V-a comerciala, decizia nr. 1069 din 16 iunie 2003).
Mai mult, factura nu reprezinta un act efectiv de livrare. Semnatura clientului la rubrica „semnatura de primire” poate fi interpretata ca fiind confirmarea de primire a facturii respective, si nu a marfii.
Factura nu este singurul act de livrare al marfii, marfa putandu-se livra cu avize de expeditie, dispozitii de livrare, contract, comenzi, elemente care duc la concluzia ca raporturile contractuale au fost stabilite cu un partener sigur.
Adriana , e super raspunsul tau.Eu cred ca autorul intrebarilor este un comerciant care a fost cumva notificat de furnizor pentru ca s-a sustras de la plata facturilor..Si acum incearca sa gaseasca un subterfugiu pentru a scapa de datorie..
Ma pot insela oare?B-)
Semnatura -factura
melcsy
exista un contract de antrepriza semnat de 2 beneficiari, care defapt sunt sot si sotie.
factura insa este semnata numai de catre una dintre ei....exista ... (vezi toată discuția)