avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal contraventie auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal contraventie auto

Circulam cu masina din directia Sibiu spre Brasov. In zona localitatii Porumbacu de Jos (inainte sau dupa, nu mai tin minte exact) sunt inregistrat de aparatul radar (asa spun ei cel putin) cu 121 km la ora. Nu prea aveam cum sa am viteza asta deoarece circulam in coloana si pentru o coloana viteza e cam mare. Ideea e ca la aproximativ 10-15 km ma trage pe dreapta pe mine si pe prietenul meu (eram doua masini dintr-un judet mai indepartat de Sibiu) un alt echipaj de politie. Ne scoate efectiv din coloana doar pe noi si ne da cate o amenda de depasire a vitezei, in cazul meu cu 21 de km pe ora. Politista care ne-a oprit ne si spune cu gura pana la urechi ca ne-au luat pentru ca eram din alt judet. Pe procesul verbal am facut mentiunea ca procesul verbal a fost intocmit de catre un alt agent decat cel care a constatat fapta. Vreau sa depun contestatie la procesul verbal de contraventie dar nu stiu cum sa o fac. M-am gandit la doua variante:
1 - agentul care a intocmit procesul verbal nu e acelasi cu cel care a constatat fapta (am gasit pe internet si cazuri in care s-a anulat procesul verbal si cazuri cand nu s-a anulat)
2 - contest faptul ca as fi avut 121 km/h - circuland in coloana nu se poate spune cu exactitate daca viteza inregistrata de aparatul radar a fost a mea sau a altui vehicul

Pot trece in contestatie ambele lucruri sau doar unul dintre ele? Cum ar fi mai bine sa abordez problema?

Nu vreau sa fac pe sfantul, intr-adevar mai depasesc viteza legala (cine nu o face) dar nu chiar cu 20km/h iar in cazul asta concret mi se pare ca politistii au sarit peste cal cu nesimtire.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:33, 14 Iunie 2017
Nu va mai bazati plangere pe faptul ca politistul care a incheiat pv nu este acelasi cu cel care a constatat savarsirea faptei.
Solicitati doar prezentarea probelor pentru dovedirea faptei, verificarea echipamentului cu care a fost inregistrata, etc.

Înalta Curte de Casație și Justiție - ÎCCJ
Decizia nr. 4/2017

77. Pentru considerentele expuse, în temeiul dispozițiilor art. 521, cu referire la art. 519 din Codul de procedură civilă,

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

În numele legii,
D E C I D E:

„Admite sesizarea privind pronunțarea unei hotărâri prealabile, formulată de Tribunalul Caraș-Severin prin Încheierea din 17 mai 2016, pronunțată în Dosarul nr. 23.520/271/2014 și, în consecință, stabilește că:

În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, art. 180 și 181 din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu art. 15 și art. 21 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, polițistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției pe baza informațiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla polițistul rutier”.


[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda radar - permis suspendat daniel_cj daniel_cj Buna ziua, am nevoie de ajutor cu privire la o contraventie savarsita de mine . Am fost depistat de aparatul radar, in judetul Sibiu, inainte de Saliste ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal - suspendarea permisului de conducere r0bertC r0bertC Salutare, In data de 30 martie 2016 mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile, fiind surprins de detectorul radar cu viteza de ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala florinster florinster Buna ziua, am fost inregistrat ieri de aparatul radar(de tip nou), care se afla in miscare, in localitate, cu viteza de 99km/h pe restricitie de 70km/h. Am ... (vezi toată discuția)