avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua! Eu am 24 ani si am terminat facultatea de arhitectura care a durat 5 ani (din anul 5 mi-au ramas 2 restante :(). Am beneficiat de pensie anii acestia. M-am inscris din luna septembrie la cursurile eurocor, cursuri de calculator, autorizate. Am trimis si adeverinta care demonstreaza acest lucru la casa de pensii dar cei de acolo spun ca numai pot primii pensia! Am inteles ca acum numai conteaza ce forma de invatamant urmezi pana la 26 ani ...mai am dreptul la pensie in acest caz? Va multumesc mult ...
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:31, 29 Septembrie 2009
Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale

Copiii au dreptul la pensie de urmas:

pana la varsta de 16 ani
daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani
pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una din situatiile de mai sus.


mai mult decat atat nu cred ca cursurile organizate de eurocor se incriu in categoria mentionata mai sus
Aceasta lege ce vrea sa zica?

Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.

Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.

Unitatile si institutiile de invatamant, tipurile, nivelurile si formele de organizare a activitatii de instruire si educare din sistemul national de invatamant sunt cele prevazute la art.15 din Legea invatamantului nr.84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In Articolul 15 scrie ca : ) Formele de organizare a învăTământului sunt: învăTământ de zi, seral, cu frecvenTă redusă, la distanTă, comasat si, pentru copiii cu nevoi educative speciale, nedeplasabili, cu scolarizare la domiciliu.

Ceea ce studiez eu este invatamant la distanta.
Dar daca m-as inscrie la o a 2-a facultate credeti ca as avea o sansa mai mare?
Emilia_85 a scris:



In Articolul 15 scrie ca : ) Formele de organizare a învăTământului sunt: învăTământ de zi, seral, cu frecvenTă redusă, la distanTă, comasat si, pentru copiii cu nevoi educative speciale, nedeplasabili, cu scolarizare la domiciliu.

Ceea ce studiez eu este invatamant la distanta.


cursurile nu pot fi considerate invatamant la distanta (parerea mea. daca gresesc #-o ). prin forme de organizare se refera la licee, facultati.
Atat dispozitiile Legii nr. 19/2000 precum si prevederile Ordinului nr. 340/2001 fac referire nu la orice fel de cursuri, ci la cele universitare.

Cursurile Eurocor sunt cursuri de perfectionare profesionala care nu au legatura cu dispozitiile citate de dvs. din Legea nr. 84/1995.

De data aceasta, cei de la pensii au avut dreptate! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna ziua ! Am si eu nevoie de un sfat...Tatal meu (pensionar) a decedat in urma cu aproximativ 1 an, iar mama mea a primit pensie de urmas.Problema este ca aceasta pensie o primeste in continuare,desi au trecut cele 6 luni la care avea dreptul. Mentionez faptul ca ea nu are niciun venit, nu a implinit inca varsta de pensionare (are 55 ani) si nici stagiul de cotizatie. Intrebarea mea este daca acest lucru este posibil? beneficiaza de vreun ajutor sau este o greseala a sistemului si ar trebui sa anuntam?
Va multumesc anticipat, Daniela.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas ax3l4axel ax3l4axel Buna ziua, Sunt student si am o pensie de urmas, si din cate am inteles pensia se suspenda in cazul in care am venituri din activitati profesionale mai mari ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre pensia de urmas ContSters159819 ContSters159819 Buna ziua, m-am inscris recent la o facultate si voi urma cursuri cu frecventa redusa, as dori sa stiu daca o sa primesc pensia de urmas chiar daca nu sunt la ... (vezi toată discuția)