avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... condamnare cu suspendare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

condamnare cu suspendare

daca exista condamnare definitiva cu suspendare , neavand antecedente , poate aparea in cazier?
daca aceasta persoane face facultatea de drept , i-ar afecta intrarea in barou eventualitatea existentei acestui cazier?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:58, 6 Octombrie 2010
Toate condamnarile ramase definitive si irevocabile, chiar daca sunt cu executarea pedepsei sau cu suspendare se inregistreaza in cazierul faptuitorului, infractorului.
In art. 11 din Legea avocaturii nr. 51/1995 se precizeaza la lit. c ca persoana care doreste sa fie membru al unui barou (respectiv sa fie avocat) nu trebuie sa se afle in vreunul din cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege. La art. 13 din aceeasi lege se prevad cazurile de nedemnitate. In acel art. 13, lit. a prevede ca este nedemn cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei.
Dupa cum observati, legea nu distinge daca pedeapsa este data cu executare sau cu suspendare. Asadar, daca sunt indeplinite si celelalte conditii de la lit. a, respectiva persoana nu va putea sustine examenul de admitere in avocatura, decat dupa reabilitare si dupa stergerea infractiunii din cazier.
Daca nu a savarsit alte fapte antisociale in termenul de incercare, la implinirea termenului de incercare, condamnatul va fi reabilitat de drept, astfel incat, orice mentiune privind condamnarea va fi stearsa.
dar daca fapta este savarsita din culpa si nu cu intentie
Conform art. 13 din Legea nr. 51/1995,este nedemn de a fi avocat:
-lit. a-cel condamnat definitiv prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa cu inchisoare pentru savarsirea unei infractiuni intentionate,de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei.
mir52 a scris:

dar daca fapta este savarsita din culpa si nu cu intentie


Daca e vorba de o infractiune comisa din culpa nu e problema.

Alte discuții în legătură

Admitere barou studentladrept008 studentladrept008 Buna,daca o persoana a fost condamnata de o instanta judecatoreasca la pedeapsa inchisori cu suspendare iar anul viitor in februarie se implineste termenul de ... (vezi toată discuția)
Examenul intrare barou Ionutsu88 Ionutsu88 buna ziua! am si eu o problema cam complicata sa spunem asa...am terminat dreptul, am luat licenta, iar dupa toate acestea m-a pus naiba de am baut 3 beri la ... (vezi toată discuția)
Admitere in avocatura dumutaadrian dumutaadrian buna ziua,se poate face stagiatura in profesia de avocatura daca exista o pedeapsa de suspendare de 3 ani pentru inselaciune?se poate ajunge sa se profeseze? (vezi toată discuția)