avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire din concediu de crestere si ingrijire copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire din concediu de crestere si ingrijire copil

Sunt în concediu de crestere si ingrijire copil și doresc sa mă întorc mai devreme la locul de munca înainte de a face copilul doi ani. Vreau sa știu cu cât timp înainte trebuie sa îmi fac cererea de revenire din CCC și dacă directorul poate sa nu îmi aprobe cererea. Menționez ca lucrez în învățământ și ca postul meu nu are nicio problema de a se desființa. Am făcut cererea pe 6.VI.2017 și doresc sa mă întorc pe 19. VI.2017 . Aștept răspunsul dvs. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:56, 16 Iunie 2017
1. Legea nu prevede niciun anumit termen pentru a reveni la locul de munca din CCC.

Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

2. Legea nr.202/2002
art.37
(1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 100.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1)-(4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-22 şi art. 29.
....
(3) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege se fac de către: a) Inspecţia Muncii, prin inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1)-(4), (6), (8) şi (9), art. 11-13, precum şi art. 29;
....

In conditiile in care angajatorul nu respecta art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, puteti depune o sesizare la Inspectia Muncii si/sau la ITM.
Din spusele dvs înțeleg ca dacă eu mi-am depus cererea în data de 6 iunie dorind sa revin pe 19 iunie, este în regula, nu? Cu cât timp înainte trebuie făcută cererea pana a reveni efectiv la locul de munca (având în vedere ca doresc sa revin inainte de a împlini copilul 2 ani, cu câteva luni).
Da, este in regula situatia descrisa de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenirea din concediul de crestere a copilului pimionela pimionela Data de nastere a copilului este 3.11.2013, prin urmare ar fi trebuit sa ma intorc la serviciu pe data de 4.10. 2015 conform cererii inmanate angajatorului. ... (vezi toată discuția)
Unde se face reclamatie Livia Lazar Zdrentu Livia Lazar Zdrentu Bună ziua. Am fost în Ccc 6 luni și trebuie sa mă întorc la locul de munca.Urmează sa intre tatăl în ingrijiree copil dar de la firma respectiv resurse ... (vezi toată discuția)
Cerere catre angajator de acordare cÎc roromulus roromulus Buna seara! Va rog sa ma lamuriti: in 25 08 2018 fetita mea are 1an 10luni si azi 05 07 2018 am informat angajatorul ca din 27 08 2018 ma intorc la serviciu. ... (vezi toată discuția)