avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua,
Eu ma aflu in present in concediu medical dar doresc sa imi depun demisia in aceasta perioada cu prima zi lucratoare dupa perioada finalizarii concediului medical. Pot face acest lucru? Angajatorul doreste cu de comun acord al ambelor parti.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:00, 16 Iunie 2017
Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Asadar, regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.
Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

De asemenea, angajatorul poate renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun. Prin urmare, chiar daca va dati demisia exista posibilitatea ca angajatorul sa decida renuntarea totala la termenul de preaviz - situatie asemanatoare cu incetarea c.i.m. prin acordul partilor - ca efect juridic -.
as vrea in raspuns prompt la intrebarea la sitatua in care ma aflu:

Eu sunt in concediu medical si imi expira la sfarsitul lunii pot sa fac astazi cererea de demisie cu incetarea contractului de munca prin acordul partilor prima zii lucratoare dupa terminarea concediului medical?
Demisia cu acordul partilor nu exista.

Asadar, fie solicitati incetarea raportului de munca prin demisie- art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

Prin urmare, indifferent cum solicitati incetarea c.i.m. - demisie sau cu acordul partilor - , cererea o puteti depune si astazi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsire nemotivata de la munca rizeavl rizeavl Buna Ziua! Sunt student am lucrat la o firma din Bucuresti part-time 4h/day, intr-o zii am renuntat sa mai merg definitiv. Innainte sa plec am facut o ... (vezi toată discuția)
Incepere activitate inainte de terminare ccc mihaela1707 mihaela1707 In present sunt in concediu crestere copil care se va termina in cepand din noiembrie. intre timp mi-am gasit un nou loc de munca si nu ma mai intorc la ... (vezi toată discuția)
Demisie sau incetarea activitatii cu acordul partilor? bastettgv bastettgv Buna ziua. Daca azi imi dau demisia din functie este nevoie sa stau cele 20 zile lucratoare de preaviz?!? In contractul individual de munca sunt trecute 15 ... (vezi toată discuția)