avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma pate obliga sa imi dau demisia? Ce este de facut?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma pate obliga sa imi dau demisia? Ce este de facut?

Buna ziua, am si eu o mare problema: sunt un consilier de vanzari la un magazin de tamplarie pvc, si ieri am fost sunat de catre directorul firmei la care lucrez, sa imi comunice ca: din cauza ca nu am vandut nimic de aproape o luna (din motiv ca avem preturi ridicate pe timp de criza si nu tine de mine asta), incepand cu data de 01.10.2009 sa vin la sediu si sa imi dau demisia la zi. Tin sa anunt ca am contract de munca semnat cu aceasta firma de aproape 4 ani.
Eu le-am comunicat ca am un contract de munca si ca daca vrea sa ma concedieze, trebuie sa ma bage in preaviz de 15 zile lucratoare (asa scrie in contractul de munca al meu). Directorul mi-a comunicat ca daca vreau sa iau somaj, trebuie se vin sa imi scriu demisia, pentru ca el are voie sa ma dea afara si fara preaviz pentru ca el este pe minus cu magazinul , anul acesta.
Ei pot desfinta postul fara a ma da in preaviz? (directorul a spus ca poate sa faca asta pe baza balantei contabile si nu mai stiu ce din contabilitate pentru ca se afala pe minus).

Vreau sa va intreb daca am dreptul la somaj (am vechime pe cartea de munca 9 - 10 ani) si ce perioada (numarul de luni in care pot primi somaj), daca am dreptul la salarii compensatorii. Firma are cam 10 - 15 angajati si este cu capital privat (srl).

Va rog frumos sa imi spuneti cum sa procedez?
Mi se pare abuziv ce fac ei si modul in care ma obliga sa imi dau demisia.
Astept un raspuns de la dumneavoastra.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 15:46, 25 Septembrie 2009
Daca va dati demisia nu veti putea sa primiti indemnizatia de somaj. Legea este clara: in caz de demisie sau incetare cu acordul partilor nu primiti somaj!

Preavizul in cazul concedierii individuale este de 20 zile lucratoare. In aceasta perioada puteti sa lucrati 4 ore/zi si sa fiti platit ptr 8 ore/zi. De asemenea, veti putea beneficia de 1 salariu compensatoriu in afara drepturilor la zi.
Numai concedierea individuala (adica prin art. 65 (1) din Codul muncii) va da dreptul la somaj.

Deci, daca vreti sa luati somaj nu va dati demisia!
1. Daca demisionati (art.79 din Codul muncii) sau incetati CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) nu beneficiati de indemnizatie de somaj.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa fiti concediat conform art. 65 din Codul muncii (desfiintarea postului ocupat de dvs.). In acest caz beneficiati de prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
3. Perioadele de somaj sunt date de Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
La acestea se mai adauga cate 3 luni conform OUG 28/2009.
4. Deci: lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM, pentru a beneficia de masurile de protectie sociala oferite de lege.
Nimeni nu va poate obliga sa va dati demisia si nu exista concediere fara preaviz.

Contractul colectiv de munca la nivel national
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de
persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Perioada de acordare a somajului:
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 15 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Indemnizatia de somaj = 450RON la care se adauga un procent diferentiat in functie de stagiul de cotizare, calculat prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Aceste cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare sunt:
- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Ati fost mai rapid ca mine d-le Tudor Valeriu =D>
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
Kitte, utilizator
Deci angajatorul merge la intimidare, poate poate scapa sa nu-mi mai dea somaj.
Va multumesc pentru raspunsuri, si atunci sa stau linistit.
Cum se poate reclama acest abuz si unde, in cazul in care ma forteaza?

Daca in contractul meu de munca este stipulat 15 zile lucratoare in cazul concedierii, ei sunt obligati sa imi dea preaviz de 20 de zile lucratoare?
Citez: "art. 73 - (1) din Codul muncii - Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit.c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare."

Pentru acel salar compensatoriu, trebuie sa formulez o cerere ? (pentru ca ei se fac ca nu stiu).

Tin sa anunt ca nu am semnat contract colectiv de munca. Este valabil si pentru mine , ce ati scris mai sus referitor la contractul colectiv de munca, articolul 78?
Va multumesc inca odata
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
bicunicu, utilizator
In mod indubitabil directorul ds este un mincinos notoriu si vrea sa va pacaleasca! Sfatul meu este sa nu va dati demisia si sa asteptati eventuala decizie de concediere!
Colegii mei v-au explicat cu lux de amanunte exact ce prevede legea!
SUCCES!
=D>

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii in cazul concedierii militaruflorentina militaruflorentina buna ziua problema mea este urmatoarea: sunt angajata la o societate comerciala din data de 1 martie 2006. este o societate mica cu un numar de 5 ... (vezi toată discuția)
Primesc compensatii daca am 3 luni la actualul loc de munca? alexiastoican alexiastoican Buna. Lucrez de 3 luni la actualul loc de munca si, in contextul in care se fac disponibilizari in firma, mi s-a cerut demisia. Acum..intrebarea mea este daca ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii daniela20 daniela20 Puteti sa-mi spuneti codul caen 4791 unde se incadreaza?La productie ,comert,etc?Si daca firma care are acest cod este obligata la plati compensatorii?In ... (vezi toată discuția)