avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii in cazul concedierii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii in cazul concedierii

buna ziua
problema mea este urmatoarea:
sunt angajata la o societate comerciala din data de 1 martie 2006.
este o societate mica cu un numar de 5 angajati.
la angajare am semnat un contract individual de munca. (salariu minim pe economie)
incepand cu data de 3 ianuarie 2011 ma aflu in preaviz (20 de zile lucratoare), conform prevederilor art. 73 din codul muncii, urmare a desfiintarii postului pe care il ocupam.
dupa terminarea preavizului intentionez sa intru in somaj.
intrebarea mea este urmatoarea: data fiind situatia mea , pot beneficia de salarii compensatorii? si daca da, cum trebuie sa procedez?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: militaruflorentina , utilizator 19:56, 11 Mai 2011
In situatia prezentata de dumneavoastra se acorda salarii compensatorii la concediere.
Conform CCMUNN -art.78 aveti dreptul la cel putin un salariu compensatoriu.
Daca contractul colectiv de munca unic la nivelul ramuri economiei nationale din care face parte angajatorul dumneavoastra, conform codului CAEN al activitatii sale principale declarate, prevede mai mult, in aceasta situatie trebuie sa primiti conform acestuia.
Procedati in felul urmator.
Incepeti ca si cum angajatorul ar avea bun simt (greu de crezut) si ar fi uitat iar dumneavoastra ii aduceti aminte printro simpla cerere motivata.
Continuarea va fi in functie de reactia lui, in sensul ca va trebui sa va adresati instantei competente, daca nu veti primi un raspuns favorabil (99%).
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
rosu gheorghe, utilizator
multumesc pt raspuns

si de unde stiu eu, daca contractul colectiv de munca unic la nivelul ramurii economiei din care face parte angajarorul meu, prevede mai mult???
si inca ceva : cand solicit aceste salarii?? dupa terminarea preavizului? sau e prea tarziu atunci?
si ar mai fi o problema : eu in primul an de munca la aceasta firma nu am primit concediu de odihna.
intrebare: pot solicita banii pe acel concediu?
1)-aflati codul CAEN al firmei (de regula profilul poate spune si ramura de care apartine angajatorul) si dupa aceea puteti gasi usor contractul pe ramura care va intereseaza
2)-acest drept il puteti solicita sa va fie acordat odata cu lichidarea desi el se prescrie dupa 6 luni de la nasterea sa si-l puteti solicita oricand in instanta in interiorul acestui termen
3)referitor la ultima intrebare va pot spune ca acest drept se prescrie dupa trei ani de la nasterea lui ceea ce ma face sa cred ca deja este tarziu
codul caen este 4759 - comert cu amanuntul al mobilei, al articolelor de iluminat si al articolelor de uz casnic, in magazine specializate.
mai multe nu am reusit sa gasesc
Aproape sigur apartine de ramura comert si deci trebuie sa cautam ccmunn pe ramura comert.
Art. 76 alin.1 -aveti dreptul la doua salarii compensatorii
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
rosu gheorghe, utilizator

Alte discuții în legătură

Incheierea c.i.m. cu art.65 laurentiu81 laurentiu81 Buna ziua, de cateva zile am fost anuntat de catre conducerea firmei ca, contractul meu de munca se incheie dupa preavizul de 20 de zile conform articolului ... (vezi toată discuția)
Ma pate obliga sa imi dau demisia? ce este de facut? bicunicu bicunicu Buna ziua, am si eu o mare problema: sunt un consilier de vanzari la un magazin de tamplarie pvc, si ieri am fost sunat de catre directorul firmei la care ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare raducraciun raducraciun BUNA ZIUA. EU AM PRIMIT UN PREAVIZ DE 20 ZILE....IN URMA ACESTUI PREAVIZ AM DEPUS O CERERE LA REGISTRATURA UNITATII IN CARE AM CERUT SA MI SE ACORDE UN SALARIU ... (vezi toată discuția)