avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DISPONIBILIZARE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DISPONIBILIZARE

BUNA ZIUA. EU AM PRIMIT UN PREAVIZ DE 20 ZILE....IN URMA ACESTUI PREAVIZ AM DEPUS O CERERE LA REGISTRATURA UNITATII IN CARE AM CERUT SA MI SE ACORDE UN SALARIU COMPENSATORIU COMFORM ART.78 ALIN 1.2. DIN CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA LA NIVEL NATIONAL.
AM FOST CHEMAT DE CATRE DIRECTORUL SOCIETATII SI MI-A SPUS IN URMATORUL FEL:" CE E CU HARTIA ASTA....TU AI UN CONTRACT COLECTIV PE UNITATE CARE A FOST SEMNAT DE CATRE SINDICAT SI TU VREI SA AMAN ORICE PREAVIZ SI SA-TI DESFAC CONTRACTUL DISCIPLINAR SI SA NU APUCI SA IEI NICI SOMAJ'
ACEST CONTRACT COLECTIV PE UNITATE ESTE TOTAL INFERIOR CELUI NATIONAL, EL ESTE LUAT DUPA MODELUL CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA LA NIVEL DE RAMURA, IN CARE NU SE FACE NICI O REFERIRE LA SALARIU COMPENSATORIU. MOITIVUL PREAVIZULUI ESTE URMATORUL"AVAND IN VEDERE RESTRANGEREA DE ACTIVITATE IN CADRUL SOCIETATII VA COMUNICAM CA SUNTETI IN PREAVIZ ...BLA..BLA"
IN ACEST CAZ DACA AS DEPUNE O PLANGERE LA JUDECATORIE AS AVEA VREO SANSA DE CASTIG. EU DIN CATE AM CITIT IN LEGI SAU PE FORUMUL DUMNEAVOASTRA AS AVEA CASTIG DE CAUZA....
POATE NU AS MAI FI FACUT NICI UN DEMERS DAR CAND AM VAZUT ATITUDINEA DIRECTORULUI MI S-A APLECAT.
VA ROG DATI-MI UN SFAT.
VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: raducraciun , utilizator 19:06, 26 Ianuarie 2010
Sincer, sunt uimita ca un CCM la nivel de ramura poate contine prevederi inferioare celui la nivel national.

Cat despre atitudinea directorului........... nu este nimic care sa nu se mai fi intamplat si altadata sau in alt loc.
Cred ca multi directori au facut aceeasi scoala. Ptr ca se poarta la fel.
Ar fi interesant cum el, in marirea lui de director, ar putea sa va desfaca CIM disciplinar.
Si asta in conditiile in care dvs aveti un preaviz in mana, aveti o copie de cererii depuse (sper ca aveti!).
Si ca sa fie carutza plina, presupun ca desfacerea disciplinara s-ar fi facut (evident!!!) fara cercetarea prealabila. :tooth:
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
Isa Radov, Consultant resurse umane
1. Nu mai scrieti exclusiv cu litere mari ca se intelege foarte greu ce vreti sa spuneti.
2. Ca sa nu il "suparati" pe director, ziceti ca el si dupa ce primiti decizia de concediere si toate actele pentru a intra in somaj il dati in judecata la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
3. Vedeti ca termenul de prescriptie pentru salariul compensator este de 6 luni de la data nasterii dreptului (concedierii).
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Conform Legii 53/2003 - Codul Muncii:
Art. 238. - (1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;

Avand in vedere faptul ca, contractul colectiv de munca la nivel de ramura nu poate contine clauze inferioare contractului colectiv de munca la nivel national si mai departe contractul colectiv de munca la nivel de unitate nu poate contine clauze inferioare contractului colectiv de munca la nivel de ramura, ar rezulta ca dumneavoastra veti putea beneficia de cel putin 1 salariu compensatoriu.
De asemenea, daca mai aveti zile de concediu de odihna neefectuate, puteti cere compensarea lor in bani!

Dar de curiozitate, in ce ramura lucrati dumneavoastra?
Avand in vedere ca preavizul are ca "lait" motiv : "AVAND IN VEDERE RESTRANGEREA DE ACTIVITATE IN CADRUL SOCIETATII VA COMUNICAM CA SUNTETI IN PREAVIZ ...BLA..BLA", trebuie sa luati de bun , deocamdata ceea ce ati primit ( adica : PREAVIZ DE...cate zile sunt mentionate in CIM dvs. )
In rest , oricine poate reclama si da in judecata pe oricine.....Depinde de costuri.

maran corina
Depuneti o actiune in instanta impotriva angajatorului in cazul unui refuz de acordare a salariului compensatoriu.
Termenul de introducere al actiunii este de 6 luni de la data incetarii activitatii.

Alte discuții în legătură

Salariu compensator la concediere individuala stromelectro stromelectro Acordarea unui salariu compensatoriu la concediere individuala este obligatorie daca nu este stipulata in contractul colectiv de munca (doar in cel la nivel ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel aplicabil nrdumerire stan_iulia stan_iulia [b]Buna ziua, Lucrez la o societate al carei obiect de activitate este constructiile. Ne confruntam cu o situatie putin confuza ca sa o numesc asa e care eu ... (vezi toată discuția)
Neacordare salariu compensator! rcb rcb As dori sa stiu daca in cazul restructurarilor care urmeaza sa aibe loc in cazul bugetarilor,avem dreptul la un salar compensator? multumesc. (vezi toată discuția)