Buna ziua,
Lucrez la o societate al carei obiect de activitate este constructiile. Ne confruntam cu o situatie putin confuza ca sa o numesc asa e care eu una nu am inteles-o.
S-au facut restructurari: desfacerea contractului de munca cu art. 55 lit. c coroborat cu art. art. 65.
Baietii concediati au venit cu CCM la nivel national spunand ca au dreptul la minim un salariu compensatoriu.
De aici s-a pornit confuzia. In CCM la nivel de unitate nu este specificat nimic referitor la salarii compensatorii, la nivel de ramura este 50% dintr-un salariu brut, iar la nivel national 1 salariu.
Ni s-a comunicat de la cel de la ITM ca primeaza astfel : 1 CCM la nivel de unitate; 2 CCM la nivel de ramura; CCM la nivel national. Totusi in cel la nivel national este 1 salariu, in cel de ramura este jumate iar in cel de unitate este 0. In conformitate cu Art. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior. In asemenea situatie cum se procedeaza corect?
Si inca ceva:
- la CCM la nivel national la concedierea a unui nr de 5 persoane este concediere colectiva: iar in cel de ramura concedierea a 10 pers e considerata concediere colectiva
Cand ati inregistrat CCM la nivel de unitate la DGMPS cei de acolo nu au observat ca aveti prevederi mai mici decat cele la nivel national?
In mnod normal trebuie aplicat cel la nivel national deoarece da mai multe drepturi salariatilor.
1. V-ati raspuns singura la intrebare: CCM la nivel de unitate si cel de ramura prevad clauze care sunt inferioare CCUNN, deci se aplica CCMUNN care este mai favorabil salariatului.
2. Unde ati vazut in CCMUNN ca la concedierea a 5 persoane este vorba de concediere colectiva?
3. Concedierea colectiva este reglementata de Codul muncii:
"Art. 68. - (1) Prin concediere colectiva se întelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are încadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel puţin 5 concedieri." (O.U.G. nr. 55/2006)
Somaj
ioanatm
Buna ziua,
Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)