avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotararea poate fi desfintata?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotararea poate fi desfintata?

In cazul in care partea care a avut un proces constata ca hotararea judecatoreasca emisa de judecator este una nedreapta, prin care se constata ca s-au incalcat una sau mai multe dispozitii legale, conduce la anularea hotararii judecatoresti care trebuie considerata nula conform art. 280-282 cod proc. penal.

Acum, daca hotararea judecatoreasca fiind una definitiva, hotarare pronuntata de catre judecatorul de camera preliminara si, care totusi hotararea judecatoreasca este dovedita prin incalcarea a unei sau mai multe dispozitii legale, hotararea judecatoreasca definitiva poate fi atacata printr-o contestatie in anulare solicitandu-se anularea hotararii judecatoresti si rejudecarea dosarului invocandu-se motivele ce se dovedesc ca hotararea judecatoreasca este nula conform art. 280-282 cod proc. penal?
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 09:16, 19 Iunie 2017
Fara sa intru in discutii in ceea ce priveste admisibilitatea, avand in vedere ca discutam de o incheiere definitiva din camera preliminara, nu inteleg ce v-a determinat sa alegeti aceasta cale extraordinara de atac, poate totusi imi precizati care caz de contestatie in anulare considerati ca ar fi incident in cazul prezentat de dvs?
ART. 426
Cazurile de contestaţie în anulare
Împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:
a) când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate;
b) când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal;
#M35
c) când hotărârea din apel a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;
d) când instanţa de apel nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;
e) când judecata în apel a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii;
f) când judecata în apel a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii;
g) când şedinţa de judecată în apel nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel;
h) când instanţa de apel nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă;
#M2
i) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.
Poate ca nu e nevoie de o contestatie in anulare, poate e nevoie de o alta cale de atac. De fapt, stim ca orice act eronat poate fi atacat prin declarare ca fiind nul conform art. 280-282 Cod proc. pen.

Si fiindca hotararea judecatoreasca este lovita de nulitate cu incalcarea disp. legale, ce cale de atac poate fi introdusa impotriva hotararii penale definitive data de judecatorul de camera preliminara?

D-stra dl. avocat, ati argumentat ca potrivit art. 426 cod proc. penal nu exista posibilitatea de a se introduce contestatia in anulare impotriva hotararii penale definitive, totusi, potrivit art. 21 din Constitutia Romaniei, orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor si a intereselor sale legitime, deoarece potrivit alin. 2 din art. 21 din Constitutie, nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept.

Acum daca potrivit art. 426 cod proc pen. nu se poate introduce contestatie in anulare, atunci ce cale de atac se poate introduce printr-o adresare la justitie pentru a imi apara dreptul si interesul meu legitim?
Si daca Constitutia Romaniei este suprematia tuturor legilor din care orice lege isi extrage exenta din Constitutie, atunci daca constitutia garanteaza ca nici o lege nu poate ingradi exercitrea acestui drept, adica nici o lege nu poate ingradi accesul meu de a apela la justitie pentru repararea dreptului si a interesului meu legitim, de ce nu s-ar putea gasi o cale de atac impotriva hotararii penale definitiva data de judecatorul de camera preliminara?

D-stra dl. avocat, ati argumentat ca potrivit art. 426 cod proc. penal nu exista posibilitatea de a se introduce contestatia in anulare impotriva hotararii penale definitive, totusi, potrivit art. 21 din Constitutia Romaniei, orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor si a intereselor sale legitime, deoarece potrivit alin. 2 din art. 21 din Constitutie, nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept.

Nicio prevedere a Legii fundamentale și a actelor normative internaționale nu reglementează
dreptul la exercitarea căilor de atac în orice cauză, in acest sens art. 129 din Constituție stipulează că impotriva hotărârilor judecătoreşti părțile interesate și Ministerul Public pot exercita căile de atac numai în condițiile legii.
Pai si atunci, orice persoana poate sa aiba parte de o eroare a unei hotarari judecatoresti data de judecatorul de camera preliminara, si hotararea fiind definitiva, cu eroare data de judecator, a carei hotarare poate fi nula conform art. 280-282 Cod proc. pen., nu ar exista o cale de indreptare a solutiei eronata data in mod vadit de catre judecatorul de camera preliminara?

In conditiile acestea, daca nu exista o cale de atac in vederea indreptarii a solutiei eronata a judecatorului, ce dreptate mai poate exista?

In mod concret, d-stra d-le avocat, probabil ati avut cazuri in care dupa pronuntare, ati constatat existenta unei erori judiciare, o eroare ce ati dori sa fie indreptata, ce cale de atac ati exercitat?
Sau ati acceptat in mod tacit hotararea dispusa de catre judecator?
Ultima modificare: Luni, 19 Iunie 2017
Tarzan2012, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere sau sentinta Just-drept Just-drept Hotararea data de judecatorul de camera preliminara in baza art. 341, alin. 6 - Cod Pr. pen. este Incheiere penala sau Sentinta penala? (vezi toată discuția)
Camera preliminara- cum se ataca o hotarare definitiva? danielbaran danielbaran cum atac o decizie definitiva a judecatorului camerei preliminare prin care reapinge plangerea impotriva ordonantei procurorului de neincepere a urmaririi ... (vezi toată discuția)
De ce este contestatia cf. art. 341 (10) din cpp inadmisibila? eusaisapte eusaisapte Am formulat contestatie cf. art. 341 (10) din CPP astfel impotriva incheierii nelegale si netemeinice dispuse cf. art. 341 (6) din CPP Instanta a declarat-o ... (vezi toată discuția)