Buna ziua.In urma cu apr.1 an am achitat un avans ptr.o exp.judiciara.Expertiza nu a avut loc din cauza starii de sanatate a expertului.In momentul actual ni s-a acordat alt expert.
Intrebarea este:cum recuperz banii de la primul expert si cine trebuie sa faca primul pas:
eu,avocatul ?multumesc
Daca instanta nu a dispus transferul avansului din contul primului expert in contul celuilalt expert trebuia ca avocatul dvs sa ceara acest lucru. Cand vi s-a acordat alt expert avocatul dvs trebuia sa ridice problema avansului .
Pt a simplifica intrebarea am scris ca deja s-a schimbat expertul ,dar deocamdata suntem la:
Acorda termen pt a se cita expertul si pt a face adresa la biroul local de expertiza.
(Se pare ca orice cuvant in plus sau in minus conteaza)
Sa inteleg ca acum este momentul?
Presupun ca onorariul provizoriu pentru primul expert a fost depus in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare de pe langa tribunal, pe numele expertului respectiv.
In sedinta desemnarii noului expert de catre instanta de judecata pentru a efectua expertiza, avocatul sa solicite aprobarea transferului onorariului provizoriu deja virat in contul BLETJ pe numele noului expert.
Daca banii au fost dati de catre avocat direct primului expert (incorect, fara a se respecta prevederile OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare art.17, privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara), puteti avea ceva probleme la recuperarea avansului.
-art.17 (2) La termenul la care a avut loc numirea expertului, organul cu atribuţii jurisdicţionale care a dispus efectuarea expertizei înştiinţează partea despre suma ce trebuie avansată pentru expertiza dispusă în contul biroului local pentru expertize tehnice judiciare şi îi pune în vedere să plătească această sumă în termen de 5 zile de la înştiinţare.