avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura salariata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura salariata gravida

Gravida noastra nu si-a anuntat oficial starea de graviditate. In 4 saptamani va intra in concediu de maternitate. Intrebarea mea este: eu, angajator, ce trebuie sa ii solicit in primul rand pentru intrarea in concediu prenatal si de lauzie (cele 126 de zile - si care e forma scrisa a cererii ei) si ulterior pentru cel de crestere si ingrijire copil?
Salariul ei va fi platit in aceste 126 de zile din fondul de salarii? si care este cuantumul? Ulterior celor 126 de zile cum intra in concediu de crestere copil? cum se face aceasta tranzitie?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 10:04, 30 Septembrie 2009
nu este obligatoriu ca salariata sa si anunte starea de graviditate.
in ceea ce priveste cele 126 zile, nu trebuie nici o cerere, intrucat salariata va prezenta concedii medicale pentru aceasta perioada.
cerere se formuleaza doara daca doreste acordarea concediului pentru cresterea copilului
1. Pentru concediul de maternitate (sarcina+lehuzie) salariata va prezenta certificatul medical eliberat de medicul sau.
2. Contabilul firmei stie cum se calculeaza.
3. Indemnizatia se plateste de angajator si se recupereaza de la Casa de Sanatate (tot contabilul stie cum se face).
4. Cand o dori sa intre in concediu crestere copil (CCC) face o cerere catre angajator, acesta ii suspenda contractul de munca pe perioada CCC.
5. Indemnizatia pentru CCC nu o plateste angajatorul ci o primeste mama acasa de la stat.
E spre binele gravidei sa instiinteze angajatorul in scris pa baza unei adeverinte eliberate de medicul de familie sau in urma unui consult de specialitate, asupra starii ei.
Pt ca daca angajatorul este informat el are obligatia de a afisa la sediul societatii prevederile OUG 96/2003" privind protectia maternitatii la locul de munca", pt a lua la cunostinta salariata in cauza de drepturile de care se bucura in aceasta perioada de sarcina si mai apoi daca se intoarce mai repede la lucru si ea inca alapteaza.
Va multumesc frumos. Singura mea grija este sa urmaresc ca angajata sa nu depaseasca cele 126 ( 42 obligatorii), nu? Dupa aceea, intrand in CCC, nu mai este in grija mea :)
dupa ce intra in CCIC ,din punct de vedere al platii indemnizatiei, nu aveti nicio obligatie, doar sa-i faceti din timp actele necesare pentru a beneficia de aceasta si sa-i atrageti atentia salariatei sa se prezinte la lucru in momentul expirarii CCIC .( pentru a nu exista eventuale neplaceri)

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ghiuli ghiuli buna seara! as avea si eu o intrebare daca am 6 luni de munca si acum am ramas insarcinata voi beneficia de indemnizatie ? sau trebuie sa am 12 luni lucrate ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si indemnizatie crestere copil Irina_Tanase Irina_Tanase Buna ziua. Ma intereseaza sa stiu care sunt actele necesare si pasii de intreprins pentru cererea de concediu prenatal (cele 128 de zile) si dupa ce nasc ... (vezi toată discuția)
Obligatoriu 126 zile pre si postnatal????? liliua2008 liliua2008 BUNA ZIUA!! VA ROG SA-MI OFERITI O SOULTIE CU PRIVIRE LA: AM OPREART SUSPENDAREA CIM UNEI PERSOANE CARE A EFECTUAT CELE 42 ZILE OBLIGATORIU POSTNATAL, DAR NU ... (vezi toată discuția)