avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura salariata gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura salariata gravida

Gravida noastra nu si-a anuntat oficial starea de graviditate. In 4 saptamani va intra in concediu de maternitate. Intrebarea mea este: eu, angajator, ce trebuie sa ii solicit in primul rand pentru intrarea in concediu prenatal si de lauzie (cele 126 de zile - si care e forma scrisa a cererii ei) si ulterior pentru cel de crestere si ingrijire copil?
Salariul ei va fi platit in aceste 126 de zile din fondul de salarii? si care este cuantumul? Ulterior celor 126 de zile cum intra in concediu de crestere copil? cum se face aceasta tranzitie?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 10:04, 30 Septembrie 2009
NASTUREL a scris:

BUNA ZIUA,

legat de acest subiect, am o intrebare:daca salariata prezinta aceasta adeverinta care ii certifica starea de gravida, pe perioada pana va naste ,angajatorul ii poate ataca contractul de munca in vreun fel?adica o poate da afara in vreun moment?

multumesc!



Art. 60. [interzicerea concedierii cu caracter temporar]
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:

c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;


(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
ART. 7 din OU 96/2003
(1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c) - e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.
MULTUMESC FRUMOS
daca angajatorul hotaraste sa schimbe locul de munca al gravidei, din cauza volumului de munca, poate face acest lucru la solicitarea salariatei sau de capul lui?si are dreptul sa reduca salariul daca acest loc de munca este mai putin solicitant?
In perioada sarcinii, acesta nu poate sa fie chemata la ore suplimentare, nu i se poate cere sa faca ore suplimentare si nici nu pot fi trimise in deplasare sau relocate, fara acordul lor scris.
Aceste modificari nu ii vor afecta angajatei gravide drepturile salariale.

Schimbara locului de munca al gravidei , fara afectarea drepturilor salariale, se face la recomandarea medicului de medicina muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ghiuli ghiuli buna seara! as avea si eu o intrebare daca am 6 luni de munca si acum am ramas insarcinata voi beneficia de indemnizatie ? sau trebuie sa am 12 luni lucrate ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si indemnizatie crestere copil Irina_Tanase Irina_Tanase Buna ziua. Ma intereseaza sa stiu care sunt actele necesare si pasii de intreprins pentru cererea de concediu prenatal (cele 128 de zile) si dupa ce nasc ... (vezi toată discuția)
Obligatoriu 126 zile pre si postnatal????? liliua2008 liliua2008 BUNA ZIUA!! VA ROG SA-MI OFERITI O SOULTIE CU PRIVIRE LA: AM OPREART SUSPENDAREA CIM UNEI PERSOANE CARE A EFECTUAT CELE 42 ZILE OBLIGATORIU POSTNATAL, DAR NU ... (vezi toată discuția)