avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii

Buna ziua.
In urma unui interviu pentru un post de farmacist am semnat un contract de munca pentru o farmacie X. In fisa postului era mentionata si obligatia de a realiza preparate magistrale stiind ca farmacia X nu are laborator. Cu cateva zile inainte de inceperea lucrului sunt anuntata ca farmacia X este ocupata sa ma voi prezenta de luni in farmacia Y pentru o perioada de o luna pentru ca urmeaza sa plece cineva din X. Se face o anexa la contractul de munca prin care se scrie ca se modifica locul de munca in Y. Observ ca nu e trecuta nicio perioada. Intreb in farmacia X cand incep activitatea si mi se spune ca acolo toate locurile sunt ocupate. Intreb si in farmacia Y ce se intampla si aflu ca de fapt se doreste ca eu sa raman in Y.
In contractul de munca se specifica o perioada de 90 de zle perioada de proba in care eu sau angajatorul poate cere demisia fara preaviz.
Anunt conducerea ca la inceputul lunii viitoare imi voi depune demisia deoarece consider fapta de inselaciune mai ales ca farmacia Y are laborator de preparare iar oferta de munca din farmacia X este diferita de cea din Y.
Mi se raspunde ca "Nu se poate asa ceva."
Are angajatorul dreptul sa imi refuze demisia? Unde ma pot adresa daca refuza sa o primeasca?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:51, 19 Iunie 2017
Refuzul de a va inregistra "demisia" poate fi sesizat ITM-ului.

In cazul dvs., puteti depune o notificare de incetare a c.i.m., in baza art.31 alin.3 C.mun., daca sunteti in perioada de proba.
Norificarea o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire.

art.31 C.mun.
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
....

art.81 C.mun.
....
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
....

art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
,,....
n) nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....
Ultima modificare: Luni, 19 Iunie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie nicoleta78 nicoleta78 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in problema cu care ma confrunt. In cursul zlei de ieri mi-am dat demisia de la compania unde lucram. Am ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba crisu_10 crisu_10 buna ziua.sunt angajat de 1 luna si putin la un magazin non stop.am solicitat demisia si vreau sa stiu daca e obligatoriu sa respect preavizul?mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Contract de munca DDY DDY Buna ziua ! Am un contract de munca pe care scrie ca sunt 90 de zile in perioada de proba si in caz de demisie sau concediere trebuie sa stau 20 de zile ... (vezi toată discuția)