Buna sera, fiul meu de 17 ani isi doreste sa lucreze in aceasta vara si si-a gasit ca si barman intrun bar. Este primul lui servici deci fara experienta. La interviu am fost impreuna am vorbit cu cineva care sincer parea un angajat. A inceput deja munca de 2 zile acum urmand sa-i faca un contract, carnetul de sanatate si eu sa-i dau declaratia ca si tutore.Pana acum in cele 2 zile lucrate a lucrat 8 ore pe zi o zi da una nu. Intrebarea mea ca si parinte sau tutore este, ma rog sunt mai multe: din CM rezulta clar ca programul este de 6 ore pe zi fara ore suplimentare fiind minor, eu dorescsa stii preventiv ce fel de contract de munca va avea, deja i s-a spus de cineva, nu cred ca de patron, pare ca pana acum patronul nu s-a aratat, ca el ar trebui sa munceasca tura normala tinand cont de faptul ca va fi o zi cu o zi, adica una munceste una sta acasa.Daca se va face un contract il va semna doar foiul meu sau trebuie sa-l semnez si eu? As dori cateva sfaturi va multumesc anticipat.
Trebuie sa incheie un c.i.m. in care sa se mentioneze in mod expres :
- durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
- interdictia de a presta muncă de noapte.
- pauză de masă de cel puţin 30 de minute
- durata minima a CO de 23 de zile lucratoare
- salariul minim brut lunar 1450 lei.
C.i.m. il va semna numai fiul dvs., intrucat persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani. , potrivit art.13 alin.1 C.mun.
Buna seara
Fata mea face in Noiembrie 16 ani si, in vacanta, pentru 2 luni, am gasit pentru ea o munca de birou. I se poate face angajare daca nu a implinit 16 ani? Daca da, cum se procedeaza?
Va multumesc
I se poate face angajarea numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali si pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.