avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Botezul copilului si cununia religioasa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Botezul copilului si cununia religioasa

Lucrez la o firma privata din Lugoj si nu mi-au dat liber considerand ca botezul fiului si casatoria religioasa a mea nu este un eveniment important.Cum trebuia procedat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:51, 20 Iunie 2017
Art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel:
- daca lucrati in sectorul bugetar exista prevedere legala prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit in cazul casatoriei. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).
Niciunul din cele doua acte normative nu fac distinctie intre casatoria civila sau casatoria religioasa ori obligativitatea acordarii numai daca s-au salariatul s-a casatorit si religios.

- daca lucrati in sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in c.c.m. aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi, angajatorul nu are nicio obligatie legala sa acorde astfel de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca, zile libere la decesul unui membru al familiei lyly64 lyly64 Buna seara, -cate zile libere se acorda unui salariat in cazul decesului mamei? (vezi toată discuția)
Deces in familie deyu993 deyu993 in cazul unui deces in familie (bunica) am inteles ca este o zi libera pot beneficia de aceea zi vinerea mormantarea fiind duminica? (vezi toată discuția)
Concediu căsătorie civila. ..sorin, ..sorin, Câte zile de concediu voi primi pentru căsătoria civilă, religioasa? 3 sau 5 zile? (vezi toată discuția)