avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce tip de imputernicire este necesara ptr ridicarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce tip de imputernicire este necesara ptr ridicarea drepturilor salariale de catre un membru al familiei?

Buna ziua

Sunt angajat al unei companii si primesc salariul cash.
Precizez ca am si o retinere salariala.lunara ,motiv ptr care am renuntat sa primesc banii pe card.

Deoarece plata cash, in companie, inregistreaza decalaje fata de plata pe cardul de debit, am decis conform prevederilor Codului Muncii , art 167 pct 1 sa solicit companiei ca salariul sa-mi fie livrat in contul bancar al mamei.mele.
Art 167, din CM nu stipuleaza conditia unei imputerniciri sub forma autentica a persoanei desemnate de catre titular ptr plata salariului,iar in in Codul Muncii Adnotat gasim la art 167 alin 1 adn 1 urmatoarea precizare

1. Persoana împuternicită de salariat să încaseze salariul se va legitima printr-o procură autentică specială sau generală sau, dacă este membru al familiei ori persoană încadrată la acelaşi angajator, prin imputernicire vizata de seful ierarhic al salariatului .

De asemenea Noul Cod Civil Art 2013 pct 1 precizeaza

(1) Contractul de mandat poate fi încheiat în formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată, sau verbală

Bazat pe aceste reglementari am solicitat companiei sa imi accepte imputernicirea incheiata sub semnatura privata, dupa modelul

Se aprobă,

ÎMPUTERNICIRE
Subsemnatul _______________________________________________________________
în calitate de ________________________________________ deleg prin prezenta pe d-na/dl.
_____________________________________ posesor al ______ seria _______ nr. ______________
în calitate de _________________________ pentru a-mi ridica drepturile băneşti _______________
Data ________________
Semnătura persoanei Semnătura emitentului,
împuternicite,

Seful ierarhic a refuzat sa vizeze aceasta imputernicire, desi era in masura sa certifice ca solicitarea mea reprezinta un act de vointa proprie, spunand ca va semna doar daca biroul contabilitate isi da ok-ul.

In plus , vreau sa subliniez faptul aceasta imputernicire de plata a salariului in contul mamei mele nu poate ridica probleme de risc viitor ptr companie privind autenticitatea semnaturii mele, deoarece eu lucrez in continuare , zi de zi in acelasi loc, sub controlul sefului ierarhic care superviza imputernicirea, nu vorbim despre vreo detasare in alt loc de munca etc si as fi putut sa o reinnoiesc lunar daca mi se cerea acest lucru.

In final solicitarea a fost respinsa, solicitandu-mi-se o procura autentificata la notar.
Compania nu ia in calcul adnotarile din Codul Muncii Adnotat.

Intrebare

Ce temei legal pot invoca pentru a mi se admite de catre companie imputernicirea sub semnatura privata, fara autentificare notariala, prin care sa mi se plateasca drepturile salariale cuvenite, dupa efectuarea retinerilor, in contul mamei mele?

Am sunat la un notariat ptr programare si mi s-a spus ca ptr ridicarea stricta a drepturilor salariale este suficienta si doar o delegatie.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:53, 20 Iunie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Daca Codul Civil Adnotat indica aceasta modalitate de simplificare a procurii in cazul in care persoana imputernicita este membru al familiei sau persoana incadrata la acelasi angajator, nu e firesc sa se aleaga varianta cea mai simpla , a imputernicirii sub semnatura privata, cu supervizarea sefului ierarhic superior, ceea ce inseamna economisire de timp si bani prin renuntarea la autentificarea procurii ?

NTREBARE

Adnotarile la diverse articole din Codul Muncii pe care le gasim in Codul Muncii Adnotat au doar caracter optional sau reprezinta prevederi obligatorii ca si articolul de lege in sine?
Au caracter optional acele adnotari de unde ati facut copy-paste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicare drepturi salariale leusan leusan Pot ridica drepturile salariale ale unui coleg in baza unei imputerniciri redactate si autentificata de catre un avocat in bazaart 3 alin 10 teza III din legea ... (vezi toată discuția)
Plata salariului catre o terta persoana aimee72 aimee72 Buna ziua As dori sa stiu daca , prin imputernicire la notar, legalizata, pot primi salariul logodnicului meu in locul lui daca plata salariului se face ... (vezi toată discuția)
Ridicare drepturi salariale rrobert rrobert Mi-am dat demisia cu preaviz. Intucât nu am posibilitatea să mă duc la fosta firmă să-mi ridic drepturile salariale (intre timp m-am angajat în altă ... (vezi toată discuția)