avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

Din discutiile de pe diverse forumuri inclusiv avocatnet.ro am inteles ca indemnizatia de crestere a copilului nu se suspenda in situatia in care persoana respectiva realizeaza venituri din dividende, intrucit veniturile din dividende si din dobanzi nu sunt venituri profesionale (din prestarea unei activitati) si nu se iau in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).
Veniturile care determina suspendarea indemnizatiei nu sunt veniturile supuse impozitului conform codului fiscal, ci sunt veniturile supuse impozitului conform O.U.G. nr. 111/2010, respectiv: venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, din silvicultura si piscicultura.pe baza carora se acorda CCC
Prin urmare, suspendarea indemnizatiei pentru cresterea copilului este atrasa de obtinerea de:
- venituri din salarii;
- venituri asimilate salariilor;
- venituri din activitati independente;
- venituri din activitati agricole;
- venituri din silvicultura si piscicultura
Nu atrage suspendarea indemnizatiei obtinerea de venituri din cedarea folosintei bunurilor sau venituri din investitii cum ar fi venituri din dividende.
Acest lucru se intampla pentru ca veniturile din investitii (dividende) nu reprezinta venituri supuse impozitului in sensul art. 16 alin. (2) lit. i) din OUG 111/2010 adica daca realizezi doar venituri din dividede nici nu poti obtine CCC ;nu sunt eligibile pentru obţinerea indemnizaţiei.
Nelamurirea mea este ca OUG 111/2010 nu face referire expresa la ele asa cum face de exemplu la veniturile din indemnizatiile de consilier la care se specifica fara nicio interpretare ca nu duc la suspendarea CCC .
Deasemenea daca veniturile din dividende nu duc la suspendarea CCC se refera la orice suma sau sa nu depeseasca de 3 ori valoarea indemnizatiei minime?
Va multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iunie 2017
steef, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 21 Iunie 2017
Vi s-a dat raspuns aici
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 66/2016 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor mishu2012 mishu2012 Potrivit Art. 2. (1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi ... (vezi toată discuția)
Demisie si plata dividende pentru indemnizatie ccc manuelaconect manuelaconect Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu clarificarile urmatoare: 1. Daca am demisionat in februarie (la acest angajator am lucrat 12 luni) dar pana in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil neangajat emiliagri emiliagri Buna ziua. Imi puteti spune va rog care este legislatia in privinta indemnizatiei de crestere a copilului nefiind angajata in tara dar cotizez la fondul de ... (vezi toată discuția)