avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... trimitere in judecata pentru alcool la volan
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

trimitere in judecata pentru alcool la volan

Am avut 0.47% in aer expirat iar probele biologice de 1% respectiv 0.8% ( la o ora ) . Recalcularea mi-a iesit 1.32% . Nu am antecedente penale . Acum astept citatia de la tribunal. Ce pedeaspa sa astept? Totodata permisul imi este retinut de 9 luni ( cat am fost cercetat penal) . In eventualitatea anularii lui , cand voi putea da din nou examen? Se tine cont de timpul cat am stat fara permis fiind cercetat penal? Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:39, 24 Septembrie 2009
Tinand cont de faptul ca la aceasta alcoolemie , intrati sub incidenta penalului..va asteapta o pedeapsa, insa este posibila suspendarea, fiind dat faptul ca nu aveti antecedente.
Totodata permisul imi este retinut de 9 luni ( cat am fost cercetat penal) . In eventualitatea anularii lui , cand voi putea da din nou examen? Se tine cont de timpul cat am stat fara permis fiind cercetat penal? Multumesc .
Pedeapsa pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani. Pentru ca nu aveti antecedente penale, pedeapsa poate fi orientata catre minimul special prevazut de lege, iar ca modalitate de executare se da suspendarea executarii pedepsei. Permisul vi-l anuleaza sigur, dar puteti sa sustineti examen dupa executarea pedepsei.
Art. 116. din Codul Rutier prevede:
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămanerii definitive a unei hotărari judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dacă:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei on regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămanerii definitive a hotărarii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvarşirii, intr-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen in vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen in vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată in una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că:
a) este aptă din punct de vedere medical şi psihologic;
b) nu a fost condamnată prin hotărare judecătorească rămasă definitivă pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 24 alin. (6), cu excepţia cazurilor in care a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baut la volan irodbogdan irodbogdan Am facut o prostie ....m am urcat baut la volan mai exact 0,78 alcool in aerul expirat iar la sange astept rezultatele ....banuiesc ca o sa fie de 1,5 alcool ... (vezi toată discuția)
Am condus fiind sub influenta alcoolului, ce pedeapsa pot primi? moisaflorin moisaflorin In decembrie 2011 am fost gasit pe drum public cu o concentratie alcoolica in sange de 1,90.In prezent am primit o citatie de prezentare la judecatorie.Ce ... (vezi toată discuția)
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice tavica tavica am condus cu peste 80 mg alcool in sange si am primit 8 luni cu suspendare in luna ianuarie 2013. fapta s-a petrecut in ianuarie 2012. Cand pot da examen ... (vezi toată discuția)