Copilul se considera ca este incredintat mamei, devreme ce ea l-a crescut si a locuit impreuna cu acesta. Dec i mama este ocrotitorul legal al copilului,m dovada fiind chiar si faptul ca a fost nevoie de acordul acesteia pentru caminorul sa paraseasca tara. Cat priveste plangerea penala, se poate face la politie sau parchet.Probabil tata lignora intelegerea verbala pe care a facut-o cu mama , adica minorul sa revinsa in tara peste oluna, folosindu-se de termenul de 1 an , pentru care a fost intocmita procura. In aceasta situatie, mi se pare greu sa se demonstreze ca parintii s-au inteles altfel.dar mama sa depuna plangere, fiindca, oricate relatii ar avea tatal, lucrurile nu merg chiar asa, iar organele in drept trebuie sa-si faca datoria.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faca mama copilului este sa ceara in instanta incredintarea minorului spre crestere si educare. In aceeasi actiune, mama va solicita si stabilirea domiciliului minorului, potrivit dispozitiilor art. 100 C. fam.. Instanta judecatoreasca, ascultand autoritatea tutelara, precum si pe copil, daca acesta a implinit 10 ani, va decide la care dintre parinti va locui copilul. Dupa pronuntarea unei hotarari judecatoresti privind incredintarea minorului si stabilirea domiciliului acestuia, cu siguranta la mama, va fi foarte greu pentru tata sa nu respecte hotararea judecatoreasca....
Avand in vedere situatia conflictuala care s-a creat prin insusi continutul procurii , apelati la politie , in vederea luarii legaturii cu tatal , care pare sa va respinga orice posibilitate de a-l contacta , amintind de boala copilului care necesita tratatament in permanenta , si care , e practic , "abuzat" de catre tata, care ii pericliteaza sanatatea.
Ulterior , adresati-va instantei de judecata in a carei raza teritoriala domicileaza paratul , in vederea incredintarii minorului pensiei de intretinere, si , in mod obligatoriu , instanta va avea in vedere intretinerea prin plata unei pensii .
Chiar daca minorul n-a implinit inca 10 ani , acesta poate fi audiat in camera de consiliu ,in vederea aflarii dorintei sale (sigur exista momente in care discernamantul e prezent in totalitate , insa instanta de judecata va avea in vedere situatia speciala a acestuia).
Sunt multe elemente care conduc catre necesitatea prezentei mamei , cu precadere pentru a sustine acest copil afectat de o boala psihica dura.
Succes.;)
Va sfatuiesc sa depuneti cererea la parchetul de pa langa judecatoria de la domiciliul dumneavoastra. Iar la plangere anexati si dovada ca minorul este bolnav si ca trebuie sa urmeze tratamentul prescris.
La parchet ni s-a spus ca nu avem probe pentru a depune plangere, si am fost refuzati. Credeti ca la Ministerul de Externe avem sanse de a rezolva ceva? Chiar nu exista in tara asta o institutie care sa ne ajute? Probabil trecerea timpului este in defavoarea mamei. Banuim ca tatal, care nu mai raspunde la telefon, urmareste sa dovedeasca ca mama a abandonat copilul. Ceva se intampla acolo in Italia, iar mama este disperata. A depus actele pentru cererea tutelei, dar ce sa faca mai mult de atat?