avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... gr.I de munca vs conditii speciale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

gr.I de munca vs conditii speciale

Buna seara!
Caz: peste 200 de persoane au lucrat pana la 01.04 2001 in cadrul sectiei Turnatorie (otel si fonta), gr.I de munca. Tot de la aceasta data firma a intrat in posesia unui cumparator strain care nu a acceptat sub nicio forma demersurile salariatilor cu privire la inceperea procedurii de incadrare a activitatilor specifice in "conditii speciale de munca" pe motivul ca va vinde respectiva sectie, lucru care s-a si intamplat in anul 2004, in perioada 2001-2004 salariatii fiind incadrati in locuri de munca cu conditii deosebite. In anul 2005 cel care a cumparat sectia a inchiso definitiv, salariatii fiind concediati.
Intrebare: ce posibilitate legala ar putea exista pentru ca acesti salariati (turnatori, formatori si otelari) sa le fie recunoscuta activitatea lucrata pana in anul 2001, in conditii speciale de munca?
Va multumesc
pneagu
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
ContSters42179, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:45, 26 Septembrie 2009
In opinia mea nu exista nicio posibilitate legala.
In primul rand, vorbiti despre perioade pentru care a intervenit prescriptia.

In al doilea rand, actualul angajator ar trebui sa fie dispus sa achite, pentru perioada 2001-2004, CAS corespunzatoare conditiilor speciale. Daca ar face acest lucru, ar trebui sa intocmeasca si sa depuna la casa teritoriala de pensii declaratii rectificative, lucru care nu stiu in ce masura mai este posibil.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc.
Am sperat ca ar mai putea fi un ajutor. Cat priveste angajatorul acesta, asa cum am spus, a " ras" tot, a vandut terenul si a plecat in tara lui de la rasarit.
Respectivii oameni s ar putea adresa instantei. Exista foarte multe dosare acum pe rolul instantelor pentrua cordarea grupei de munca pentru perioade intre 1970 si 2000. Si sunt foarte multi carora li se recunoaste grupa si li se trece in carnet. Interesant ar fi daca angajatorul poate fi obligat sa plateasca contributiile la stat pentru respectivii salariati. S-a mai intalnit cineva cu un astfel de caz in care un anagajtor sa fie pus sa plateasca contributia, acum in 2009, pentru o perioada dintre 92 si 2001 (in 92 a fost emis un ordin, mi se pare, prin care se stabileau contributiile angajatorilor pentru cei incadrati in grupa de munca)?
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
robertsega32, utilizator
Persoanele la care am facut referire au lucrat pana la 01.04.2001 in turnatorie, loc de munca incadrat in gr.I conf.Ord.50/1990, activitatile regasinduse si in HG 1025/2003, anexa 1, pct.23 si 24..
Din HG nr. 1.025 din 28 august 2003 privind metodologia si criteriile de incadrare a persoanelor in locuri de munca in conditii speciale:
ART. 2(1) Criteriile pentru incadrarea persoanelor in locurile de munca in conditii speciale sunt urmatoarele:
a) incadrarea locurilor de munca in grupa I de munca, anterior datei de 1 aprilie 2001;
Sa intelegem ca acestora le este echivalata prin lege gr.I lucrata pana in 2001 cu " conditii deosebite" ?
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
ContSters42179, utilizator
@pneagu

Ati vrut sa spuneti, probabil, conditii speciale, nu conditii deosebite.
Da, se poate spune si asa, majoritatea locurilor de munca / activitatilor care, anterior datei de 01.04.2001 erau incadrate in grupa I de munca se numesc acum locuri de munca / activitati in conditii speciale.

Din cate mi-am dat seama, cunoasteti bine Legea nr. 19/2000 si nu trebuie sa fac o trimitere expresa la art. 19 si art. 20 din aceasta.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa i de munca sau conditii speciale? gabi_cgb gabi_cgb Am lucrat in perioada mai 1977 - 01/04/2001 si inscrisa in cartea de munca ca fiind considerata in grupa I de munca, dupa aprilie 2001 ni a mai fost ... (vezi toată discuția)
Proces pentru reobtinerea grupei a-ii-a de munca adipetroiu adipetroiu Buna Ziua. Mai multi colegi dorim sa incepem o actiune in justitie pentru reobtinerea grupei a-II-a de munca desfiintata in 2001 sau 2004.As dori sa stiu ce ... (vezi toată discuția)
Grupa i de munca se mai ia in calcul la stabilirea varstei de pensionare si a cuantumului pensiei? mosneagm mosneagm buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca grupa I de munca de care am beneficiat anterior datei de 01.04.2001 se mai ia in calcul la stabilirea varstei de ... (vezi toată discuția)