avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este cumva fals in acte?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este cumva fals in acte?

Sunt administrator la o asociatie de proprietari. Ieri a venit o proprietara sa ii dau adeverinta pt vanzare ap. Cum nu a vrut sa achite nici luna in curs, nici fond de rulment care mai are de plata si nici avans pt luna viitoare, i-am dat adeverinta in care am specificat toate aceste lucruri. Asta pt ca nu a vrut sa inteleaga ca trebuie sa nu aiba datorii pt a putea vinde.
Dimineata a venit presedintele cu o adeverinta completata pt ea cu o lei peste tot sa i-o semnez, nu i-am semnat nimic dar la administrator trecuse el numele meu. Mi-e teama ca a semnnat el pt mine. Maine ii cer copia sau exemplarul care trebuie sa ramana la noi daca este asa cum zic eu, unde pot face plangere ? si cum trebuie sa fie pedepsit?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 07:44, 22 Iunie 2017
Atentie sporita cu eventuale plangeri,sesizari
Dv in calitate de administrator de imobil sunteti angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari ale adunarii generale decizii dispuse de catre comitetul executiv si de catre presedintele de asociatie
L nr 230/2207 actualizata 2017
Art. 20. - Referințe (1), Jurisprudență (2), Proceduri (1)
(1) Proprietarii care își înstrăinează apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință sunt obligați ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari.
(2)Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverință din partea sociației de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, eliberată în original sub semnătura președintelui și a administratorului asociației de proprietari, cu precizarea numelui și prenumelui acestora, și cu ștampila asociației de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligații sunt nule de drept.

Legiutorul a impus obligatia ca adeverinta privind situatia financiara a proprietarului sa fie asumata prin semnatura de catre presedinte si administrator si stampilata
Conform dispozitii in vigoare L nr 230/2007
art 32 (2) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv președintele asociației de proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în fața legii și a proprietarilor pentru daunele și prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat
.
In cazul dv ,daca presedintele de asociatie isi asuma responsabilitatea sa consemneze o stare de fapt nereala,respectiv inexistenta de sume cu titlu de restanta,ar trebui sa isi asume responsabilitatea sa consemneze numele si semnatura sa-inclusiv sa aplice stampila pe adeverinta-cunoscut fiind faptul ca disp HG nr 1588/2007 prevede
Art. 18. -

(6) Ştampila asociaţiei de proprietari se păstrează şi se foloseşte numai de către preşedinte sau de vicepreşedinte.

In situatia in care ,ulterior emiterii adeverintei ,cumparatorul bunului imobil-cumparator de buna credinta ,se va confrunta cu impunerea de eventuale debite apartinand in fapt vanzatorului,cumparatorul va putea sa probeze ca debitul este acumulat anterior achizitionarii bunului imobil,ca la data emiterii adeverintei in fisa apartamentului erau inregistrate sume cu titlu de restanta reprezentand sume neachitate cotele lunare de intretinere,la fondul de rulment,pentru acoperirea intretinerii inclusiv pentru luna in care se solicita eliberarea adeverintei,inclusiv faptul ca adeverinta nu este semnata de catre dv
Incercati sa aveti o discutie directa cu presedintele de asociatie,explicati acestuia riscurile pe care si le asuma prin asumarea intocmirii unui document in care sa consemneze date financiare nereale si care sa nu detina semnatura dv
responsabilitatea o poarta presedintele.
Si nu mai plangeti atata !
Cat despre pedeapsa....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta asociatie fara presedinte virgilio2 virgilio2 In cazul unei \"asociatii\" de proprietari (scara unui imobil cu 11 apartamente, unde nu exista PRESEDINTE de asocitie ( nimeni nuvrea) cine semneaza o ... (vezi toată discuția)
Apartament cu datorii la intretinere madalinams madalinams Buna, am cumparat in data de 7 iunie un apartament practic de la o agentie de imobiliare care de fapt este si asociatia de proprietari a blocului. Apartamentul ... (vezi toată discuția)
adeverinta bloc pt vanzare apartament- se doreste vanzarea unui apartament, dar am nevoie de o adeverinta ... Caraana Caraana Se doreste vanzarea unui apartament, dar am nevoie de o adeverinta de la presedintele de bloc, care sa confirme ca nu exista alte probleme decat plata unor ... (vezi toată discuția)