Concret, într-un proces , în ce condiţii o instanţă poate înlătura probele unei părţi?
În ce măsură declaraţiile martorilor direcţi ai unei părţi pot fi considerate neconncludente şi ale celuilalt să stea la baza motivării?
Mulţumesc pentru răspuns.În cazul semnalat, este vorba de un proces de relaţii personale părinte-minor, în care mama e acuzată că împiedică relaţiile tata-minor, declaraţiile martorilor mamei sunt considerate neconcludente, în timp ce ale martorilor tatălui, care certifică faptul că minorul nu vrea să plece cu tatăl fiindcă mama îl îndeamnă doar formal să plece în program cu tata stau la baza motivaţiei.
La fel, înregistrările făcute cu prilejul întâlnirilor, depuse de mamă, sunt înlăturate fără motiv.
Practic, toate apărările mamei sunt înlăturate.
Există vreun articol de lege de care să mă folosesc în apel, referitor la aceste apărări ale mamei?
Mulţumesc.
Pe familiei instantele au o marja foarte mare de apreciere in ultimii ani.Aceasta marja a fost data de CEDO.
Si in trecut era o situatie oarecum asemanatoare dar parca nu era chiar asa...sau poate ca imi convenea mereu mie si nu vedeam...
Conform legii se impune ca motivarea sa fie argumentata si o declaratie inlaturata sa se bazeze pe o motivare temeinica si nu pe o simpla inlaturare nemotivata temeinic.
Insa...in practica...pe procesele de familie nu prea se are in vedere acest aspect...aceste procese avand cea mai putina legatura cu dreptul pur, dreptul riguros bazat pe lege...
In cererea de apel va trebui sa argumentati de ce este gresita inlaturarea declaratiilor martorilor si a altor probe.
Pe cazul dvs. problema este si mai complicata ca urmare a faptului ca sunteti practic considerata vinovata chiar de lege si instanta incearca sa aplice legea...fara a se analiza vinovatia sau nevinovatia...( este un aspect pe care eu l-am semnalat in urma cu mult timp si cred ca l-ati sesizat).
Aceasta este cea mai mare problema pe care o intampinati in proces.
CEDO a deschis calea catre asa ceva si instantele au calea deschisa in astfel de procese cum aveti dvs.
Statul este obligat practic sa faca sa se ajunga la relatii personale cu minorul fara a conta nimic altceva.Daca ar lua in seama ca sunteti nevinovata instanta ar avea o problema chiar cu legea...
Eu cunosc aproape la fel de bine ca dvs. modul de lucru al instanţelor pe temele de minori.Însă instanţa putea da aceeaşi soluţie fără să înlăture probele mamei, pe motiv că sunt "pro causa" :) fiindcă, presupun eu, aşa, ca nespecialist, că fiecare parte prezintă probe "pro causa" şi nu "contra causa".
Înseamnă oare că nici nu mai are rost să combaţi acuzaţiile neprobate, fiindcă apărările sunt "pro causa" ?
Este admisibil ca instanţa să se transforme în avocatul reclamantului?
Care este articolul de lege care obligă instanţa să motiveze temeinic înlăturarea unor probe?
In cazul dvs. nu este vorba de inlaturarea unor probe ca neconcludente ci de inlaturarea lor dupa ce au fost administrate daca am inteles eu bine.
Cu inregistrarile video probabil ca s-au inlaturat dar nu trebuia ci trebuia administrata.
Instantele insa au aceasta tendinta in privinta inregistrarilor video.
Pe familie eu cred ca se considera regizate dar nu se motiveaza in acest fel...
Sfatul meu este sa nu va pierdeti in detalii tehnice pe lege ci sa dovediti temeinicia sustinerilor si faptul ca au fost probate prin declaratia martorului audiat.
Din pacate poate exista ipoteza cu transformarea judecatorului in avocatul uneia dintre parti...dar rolul apelului este tocmai acela de a va apara...