avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... corectitudine calcul intretinere si penalitati la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

corectitudine calcul intretinere si penalitati la intretinere

am un apartament inchiriat unei firme care la randul ei il inchiriaza in regim hotelier. desi apartamentul este contorizat (apa calda, apa rece, caldura), administratora nu tine cont de apometre si ma pune sa platesc intretinerea pentru 4 persoane, in regim pausal. in plus, imi adauga lunar la intretinere o taxa de 50 lei, sustinand ca e o hotarare a adunarii generale a asociatiei. Intrebarea mea e: sunt legale acest mod de calcul al intretinerii si taxa de firma de 50 lei? in plus, mi-a adaugat penalitati la restanta la intretinere, care depasesc cu mult valoarea datoriei. cum se calculeaza aceste penalitati, exista o regula pentru toate asociatiile sau sunt stat in stat, fiecare isi face legea ei? cui ma pot adresa pentru verificarea corectitudinii acestor penalitati? stiu ca e greseala mea ca nu am supravegheat plata la timp a intretinerii, dar e exagerat cat cere ea drept penalitati.
Cel mai recent răspuns: ionica1980 , utilizator 03:17, 29 Iunie 2017
Doamna, in final ati zis foarte bine - ... stiu ca e greseala mea ca nu am supravegheat plata la timp a intretinerii, dar e exagerat cat cere ea drept penalitati.

Sunt intrebari a caror raspuns le aflati doar la sediul as. prop. Acolo trebuie sa vorbiti cu presedintele as. prop., poate chiar in prezenta administratorului. Trebuie sa stiti ca administratorul este angajatul asociatie, insa raspunzator de toate pe-acolo este presedintele si ceilalti membri ai com. executiv.
Sunt convins ca daca tot nu v-ati interesat de plati, pe la sedintele de AG nu v-ati gandit sa le onorati cu prezenta, de aceea este bine sa va faceti timp si de comun acord cu presedintele sa discutati toate problemele scrise mai sus si poate si altele.
Apoi, vedeti ce reguli si regulamente locale mai sunt aprobate de catre as. prop. De altfel si la noi, daca un proprietar, desi are apa contorizata, dar nu prezinta consumurile sau nu permite verificarea periodica a acestora, consumul se trece automat in pausal - altfel cum ati propune dvs. aceasta activitate?
Regimul hotelier la bloc - o bazacaconie mai mare nici ca se poate la bloc, insa asta este... Dvs. trebuie sa "bateti in cuie", o conventie cu toate cele pretinse de catre as. prop., saunt multe aspecte care trebuiesc negociate si apoi fiecare parte sa-si respecte semnatura, drepturile si obligatiile. As discuta ca cineva din partea firmei sa tina strans legatura cu as. prop., sa faca curatenie, sa citeasca apometrele si sa le prezinte in timp util la sediul asociatiei, iar problemele care-i depasesc, sa fie anuntate la patroni sau proprietari. Puteti lectura prev. legale in Hotărâre nr. 1588 din 19/12/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, art. 37, alin (1-6).
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008.
Mult succes!
Ultima modificare: Vineri, 23 Iunie 2017
Adam Grecu, utilizator
as fi curios din ce localitate sunteti: in Bucuresti sunt alte obiceiuri.
Eu, ca proprietar, daca am inchiriat apartamentul cuiva, basca firma, nu ma mai intereseaza intretinerea.
Aceasta intretinere este suportata de chirias.
Singura mea participare este atunci cand se introduc sume pentru reparatii ce intra in sarcina proprietarului; si, fireste, majorarea fondului de rulment.

De altfel legea este unitara, asdica - eu ca asociatie nu ar trebui sa am grija chiriasilor. vine dom' propritar si isi achita lunar toate contributiile fata de asociatie.
Daca sunt alte intelegeri (observ ca autoarea topicului nu raspunde si ne lasa pe noi sa orbecaim pe-aici), asa cum am scris mai sus, chiriasul poate el sa achite ce are de achitat, conform conventiei, poate sa achite in numele sau pentru a introduce debitul in contabilitatea firmei si cate si mai cate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nikkkoleta a scris:

... mi-a adăugat penalități pentru restanța la întreținere, care depășesc cu mult valoarea datoriei. Cum se calculează aceste penalități, există o regulă pentru toate Asociațiile sau sunt stat în stat, fiecare își face legea ei ? ... e exagerat cât cere administratora drept penalități.

Nicoleta, văd că nimeni nu vrea să răspundă la întrebarea „de ce penalizările depășesc cu mult valoarea restanței”. Nu înțeleg de ce ocolește Adam Grecu să răspundă la această întrebare, știind că este Administrator al unei Asociații și are ceva experiență în domeniu (sau mă înșel ?).
Domnule Adam Grecu (și alții), de ce nu spuneți clar că în cazul doamnei care a deschis Topicul, acei șefi ai Asociației dânsei au încălcat fără dubii Legea 230/2007, art. 49, alin.1, care spune extrem de clar: „Penalizările (...) se vor aplica fără ca suma penalizărilor să poată depăși suma la care s-au aplicat ...”
Mai clar de-atât eu cred că nu mai pot fi discuții cu „dacă și cu parcă”. O sfătuiesc pe doamna Nicoleta ca mai întâi să clarifice acele calcule printr-o Contestație sau Petiție către șefii Asociației, invocând mai ales Legea 230/2007, art.10 - (2) „La solicitarea scrisă a proprietarului, președintele și administratorul Asociației au obligația să elibereze în scris o adeverință prin care să prezinte situația cheltuielilor privind Întreținerea, defalcate pe datoria de bază și penalități, precum și modalitatea de calcul al penalităților.”
Dacă șefii Asociației dvs. refuză să vă elibereze această chitanță, cu dovada calculului legal și corect al sumelor aflate pe lista de plată (calculate retro-activ), sigur au ceva de ascuns și astfel aveți chiar obligația să-i dați în Judecată, cel puțin pentru Înșelăciune, pentru că e posibil să fi înșelat și pe alți proprietari și ați putea stopa astfel abuzurile.
Nu dau verdicte și nu îndemn oamenii să fie procesomani, dar altă cale nu există să stopăm pe unii cetățeni care se cred deasupra proprietarilor și a legilor pe care le comentăm noi aici (subiectivismul nu are ce căuta pe acest Forum).
Cazul dvs. pare identic cu al nostru - vedeți detalii care pot răspunde la întrebarea dvs., pe această pagină: www.avocatnet.ro/content/for...
Suntem siguri că acei 4 judecători din cele două Instanțe au văzut că s-a încălcat acel art.49, alin.1 invocat inclusiv de Experta Contabilă, dar aceștia mai aveau prilejul să vadă aberația din lucrarea de Expertiză Contabilă, în care ni s-a calculat o penalizare absurdă, de 20 de ori mai mare decât restanța.
CITEZ DIN ACEA SENTINȚĂ ILOGICĂ ȘI IMPOSIBILĂ: Au fost obligați pârâții să plătească reclamantei suma de 46 lei reprezentând Cheltuieli de Întreținere pentru perioada Mai 2011 - Ianuarie 2015 și suma de 846 lei (?!) reprezentând penalități de întârziere calculate pentru perioada Februarie 2012 - Octombrie 2014. S-a respins cererea pentru restul perioadei și pentru restul sumelor. Au fost obligați pârâții să plătească reclamantei suma de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată (?!).
Pe lângă faptul că această așa-zisă restanță „uriașă” de ... 46 lei (acumulată în ... 4 ani), am dovedit-o ca fiind calculată total ilegal (încălcând vreo 20 de articole de legi din domeniu), ne-am mai și trezit că suntem obligați să plătim cheltuieli de judecată de ... 1.200 lei (noi fiind păgubiții), din care 700 lei acestei false Experte Contabile care a revoluționat calculele contabile și juridice, inventând acea penalizare total ilogică și ilegală, încălcând acel art.49 pe care chiar ea l-a invocat în jenanta sa Expertiză Contabilă !
Măcar dacă era, să zic, o penalizare de maxim 100 lei, ai fi zis că a fost o mică eroare, dar să pui 846 lei, de 20 de ori mai mult, e un caz penal !
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Iunie 2017
ionica1980, utilizator
ii raspund mai intai domnului ADAM GRECU, nu am comentat nimic zilele astea pentru simplul motiv ca am fost plecata la un congres in strainatate (de altfel, locuiesc in strainatate). in plus, cu tot respectul, nu cred ca e un termen limita in care trebuia sa ma incadrez cu raspunsul. doamnei IONICA1980 ii multumesc pentru timpul si mai ales pentru ajutorul acordat, asigurand-o ca suntem pe aceeasi lungime de unda si ca voi merge si eu pana la cedo, oricare ar fi pretul de platit. voi incerca sa aduc micul meu contribut pentru a incepe sa clatinam dictatura puterii. romania este inca o tara afundata in mocirla incorectitudinii si a coruptiei, alimentate continuamente de sistemul juridic, prin urmare se perpetueaza aceste abuzuri ale forurilor de conducere, fara ca cetateanul de rand sa aiba dreptul de a fi aparat.
cand am formulat intrebarea, am descris generic situatia, de data aceasta o sa fiu mai concisa. daca cineva e in masura sa-mi dea raspunsul la intrebari, fara ironii inutile, ii sunt recunoscatoare.
asadar, apartamentul este situat intr-un bloc central din bucuresti, inchiriat de circa un an cu contract legal unei firme care il reinchiriaza la randul sau in regim hotelier. este complet contorizat si lectura apometrelor sa transmite lunar asociatiei. din mai 2016 si pana acum, firma a platit la intretinere cam o data la 2-3 luni, sume partiale (deci nu intretinerea completa). eu nu am supravegheat la timp aceste plati, stiu doar ca in momentul de fata, intretinerea e platita la zi, iar penalitatile (intr-un an) sunt de circa 5000 lei. am cerut explicatii administratorei asociatiei, atat la telefon cat si cu cerere scrisa acum circa o luna, nu am avut nici un raspuns pana acum. am trimis plangere scrisa la protectia consumatorului, care m-a informat recent ca a retrimis-o la politia de sector, e de competenta lor.
intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1. administratora a adaugat la intretinere o asa-zisa taxa de firma de 50 lei, cica asa a hotarat adunarea generala a asociatiei. e legala aceasta taxa hotarata ad-hoc?
2. la calculul intretinerii, nu tine cont de citirea apometrelor, ci platesc pentru 4 persoane in regim pausal. e legal sa nu ia in considerare ce inregistreaza apometrele si sa decida ea cat sa platesc?
3. e posibil ca intr-un an sa acumulez penalitati de 5000 lei? exista un sistem de calculare a penalitatilor sau fiecare asociatie isi face legea ei?
4. am cerut in repetate randuri o intalnire cu doamna administratora la sediul asociatiei, nu s-a prezentat niciodata. la telefon nu imi raspunde. am sunat-o de pe un telefon necunoscut, a raspuns, cand a auzit cine sunt mi-a spus ca nu poate sa vorbeasca si ma suna peste 10 minute. evident, n-a sunat. cand merg la sediu, e doar casiera care imi spune ca nu stie cand vine doamna. deci refuza cu vehementa orice confruntare face to face. va intreb, exista un for care sa controleze aceste abuzuri ale administratorilor, sau trebuie sa ma adresez direct politiei?

multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Contorizare handsu handsu In cazul in care intr-un apartament se instaleaza legal contoarele de masurare a consumului de apa calda si rece , fapt confirmat si prin constatarea unui ... (vezi toată discuția)
Cer ajutor si argumente legale prin care sa stiu daca pot fi scutita de penalitati dadida dadida buna ziua anul trecut in luna iulie 2010 am vandut un apartament in bloc. La acest apartament aveam restanta la intretinere 40 milioane baza+ 20 milioane ... (vezi toată discuția)
Am probleme cu administratora de bloc unde ma indrumati sa merg, la primarie nu am primit nici un fel de ajutor! Gabriel Toth Gabriel Toth De foarte multa vreme, ma confrunt cu probleme uriase privind plata intretinerii la bloc din culpa administratorei, cui sa ma adresez, am 7000 de lei ... (vezi toată discuția)