avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Anii de pensie asimilati
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Anii de pensie asimilati

Studiile universitare sunt asimilate stagiului de cotizare conf. leg.263/2010 art. 49, utilizandu-se 25% din salariul mediu brut lunar pe economie sau din salariul brut care l-am avut inainte de pensionare si din care s-a calculat pensia mea?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:19, 26 Iunie 2017
Depinde in ce perioada s-au facut studiile universitare.
Legea 263/2010

Articolul 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;

Articolul 164

(2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g) , realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.

(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) , realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza:

b) 25% din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b) , c) si g) .
Facultatea a fost facuta intre anii1952-1957 si dupa universitate o vechime de 35 de ani ca judecator. Eu am pensie de urmasi 50% din salariul unui magistrat (90%) si Casa de Pensii nu a adaugat si anii universitari, motiv pt. care vreau sa stiu din ce se calculeaza cei 25%. Multumesc
Se raporteaza salariul minim din anexa 8 la legea 263/2010 la salariul mediu brut din anexa 7 la legea 263/2010.
Luna de luna.
Se aduna si imparte la 12.
Se calculeaza pentru fiecare luna si an in parte.
Punctajele anuale se aduna si totul se imparete la stagiul complet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punctaj pensie perioada facultatii GABRIELA2014 GABRIELA2014 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este baza de calcul pentru perioada facultatii urmata la zi? Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Anii de studii superioare pot fi inclusi in stagiul de cotizare pentru pensie? (1) boghit2u boghit2u Pe perioada studiilor universitare, la ce nivel de venit este incadrat studentul la calculul pensiei (dupa formula cu punctul de pensie X procentaj, unde ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj pensie gheorghebosneag gheorghebosneag Va rog sa-mi comunicati cum se calculeaza punctajul (lunar,anual) pentru anii de facultate(la \'\'zi\'\' ) si pentru 6 luni de armata T.R. Multumesc! (vezi toată discuția)