avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Malpraxis
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Malpraxis

Buna ziua,

Am nevoie de cateva informatii. Subiectul este urmatorul: accident de circulatie petrecut in 2012. Tatal meu a decedat in acest accident. Cazul a fost redeschis in 2014. Inca nu este data solutia definitiva.
Din cauza faptului ca exista o neconcordanta intre fisa de observatie clinica generala (de la spital) si raportul de necropsie, doresc sa dau in judecata si medicul si spitalul. Neconcordanta consta in faptul ca tatalui meu nu i s-a facut nici radiografie toracica si nici nu a fost dus la tomograf. Iar in raportul de necropsie se precizeaza ca avea 5 coaste rupte si sange in plamani. Cum i s-a facut inclusiv resuscitare, nu cred ca gresesc daca spun ca e caz clar de malpraxis. Nu faci masaj cardiac unui pacient cu fracturi costale! Ca-l omori tu, ca si medic! Eu pot sa afirm ca avea plamanii plini de sange de la masajul cardiac.
Mai mult, ma intereseaza si problema penala a medicului respectiv. Cam care ar fi acuzatiile ce i le pot aduce?
Orice sugestie este binevenita. Multumesc anticipat!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. ați tras unele concluzii, în raport cu fișa medicală și cu rezultatul necropsiei. Până aici este simplu de discutat, însă vă imaginați ce anchetă ar necesita o asemenea acuzație? Pentru că cert trebuie stabilit dacă leziunile produse în accidentul auto au condus la deces sau manevrele de resuscitare, efectuate fără ca în prealabil să se fi evaluat pacientul, dacă avea fracturi costale și alte leziuni grave care nu permiterau acele manevre. Cu alte cuvinte, trebuie stabilită legătura de cauzalitate între actele medicale și decesul tatălui, dacă ea ar exista. S-ar putea să aveți surpriza să vi se spună că leziunile produse în accident au fost letale și că medicul a făcut ce trebuia. În România este cam greu să demonstrezi adevărul. Dacă ar fi așa cum spuneți și, ipotetic vorbind, s-ar adeveri, încadrarea ar putea fi ucidere din culpă.
Nu precizati ce inseamna redeschiderea dosarului - la parchet, la tribunal.
La dosarul cauzei ar putea atarna greu o cercetare efectuata de colegiul medicilor din orasul dvs. pentru cazul respectiv, dar si o expertiza medico-legala efectuata de catre IML pentru care ar putea fi necesara o exhumare dispusa de instanta de judecata/ parchet.
Si Parchet si Tribunal. Sunt mai multe dosare penale pe rol: impotriva expertului tehnic (marturie mincinoasa/fals intelectual/abuz in serviciu), impotriva politistilor (abuz in serviciu/fals si uz de fals/marturie mincinoasa/constituire in grup infractional organizat), impotriva agentului constatatator de la statia ITP (fals intelectual/marturie mincinoasa/fals si uz de fals/fals intelectual)...si in curand, impotriva medicilor. Accident cu victima fara fotografii la fata locului (cica nu au avut criminalist disponibil!), fara nicio fotografiere a masinii la statia ITP, si pot continua, fara a fi pozitionata victima pe schita accidentului. Pana in prezent s-a dovedit prin expertiza INEC-ului ca expertiza initiala e falsa (conform INEC-ului, locul de impact este cu cel putin 10 m mai in spate decat locul de impact mentionat de primul expert). Si erorile sunt mult mai multe...
Ultima modificare: Duminică, 2 Iulie 2017
AlfaBetaOmega, utilizator
legally_aid a scris:

Dvs. ați tras unele concluzii, în raport cu fișa medicală și cu rezultatul necropsiei. Până aici este simplu de discutat, însă vă imaginați ce anchetă ar necesita o asemenea acuzație? Pentru că cert trebuie stabilit dacă leziunile produse în accidentul auto au condus la deces sau manevrele de resuscitare, efectuate fără ca în prealabil să se fi evaluat pacientul, dacă avea fracturi costale și alte leziuni grave care nu permiterau acele manevre. Cu alte cuvinte, trebuie stabilită legătura de cauzalitate între actele medicale și decesul tatălui, dacă ea ar exista. S-ar putea să aveți surpriza să vi se spună că leziunile produse în accident au fost letale și că medicul a făcut ce trebuia. În România este cam greu să demonstrezi adevărul. Dacă ar fi așa cum spuneți și, ipotetic vorbind, s-ar adeveri, încadrarea ar putea fi ucidere din culpă.

Stimata doamna, intrebarea mea era cu totul alta: dosarul aflandu-se pe rol (caz redeschis!) este tardiva o acuzare de malpraxis? De partea penala nu-mi fac probleme, macar de
vătămare corporală gravă sau vătămare din culpă tot pot sa-i acuz. Stiti care a fost tratamentul aplicat tatalui meu, pe baza decontului de cheltuieli: pansamente si calmante in valoare de 16 lei (cat o pizza!). Apoi a fost internat pe sectia de ortopedie. La cateva ore a murit in spital. Cum fisa medicala nu face absolut nicio referire la traumatisme in zona toracica, am tot dreptul sa dau de pamant cu medicii care au parafele puse pe fisa! Figureaza doar radiografie la membrele inferioare, radiografie cervicala si radiografie craniana. In rest, pauza! Cand apar 5 coaste rupte in raportul de necropsie, plus rupturi de organe interne, plus sange in plamani....mai aveti ceva de obiectat in legatura cu acuzatiile mele? Eu lucrez cu materialul clientului, cu fisa semnata de prostii dintr-un spital`, cica de "urgenta"! Si credeti-ma, nu pentru bani o fac, pe tatal meu nu-l mai aduce nimeni inapoi. O fac strict din razbunare! Daca pot sa fac necazuri celor care au instrumentat un asemenea dosar, de ce sa nu o fac?
Dati-mi dvs. un singur exemplu de accident cu victima (mortal) in care sa nu existe nicio fotografie la fata locului! Astept....

Completez: piciorul stang era complet rupt, fiind mai scurt cu 2-3 cm decat dreptul. Am vazut radiografia si cele doua bucati ale femurului nu erau in prelungire, ci erau paralele (1-2 cm intre ele). Piciorul se tinea doar in carne. Considerati ca tratamentul aplicat (doar calmante) a fost unul corespunzator? Sau ca trebuia bagat urgent in operatie? Eu as spune ca a fost lasat sa moara! Si de asta si vreau sa ma razbun!
Din cate stiu eu si lipsa interventiei tot malpraxis se numeste!
Ultima modificare: Duminică, 2 Iulie 2017
AlfaBetaOmega, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Tratamentul aplicat se judeca functie de ce putea sti un medic de buna credinta care ar fi consultat pacientul, nu functie de ce s-a aflat la autopsie (adica nu se pleaca la la mintea de pe urma ca premiza).

2. Daca salile de operatii erau pline, cand se elibera un loc si medicii aveau de ales intre un pacient cu sanse de supravietuire si un pacient fara sanse de supravietuire, etica medicala impune sa fie operat cel cu sanse de supravietuire.

3. N-ati spus despre ce fel de spital e vorba. La Spitalul de Urgenta din Bucuresti ar fi fost una, la Spitalul de Boli Infectioase de la Cucuietii din Deal ar fi fost alta.

4. Malpraxisul se judeca pe principiul corb la corb nu-si scoate ochii, deci reiese malpraxis doar in cazuri absolut evidente.

Alte discuții în legătură

Folosirea probele video-audio in proces penal omega1969 omega1969 Buna seara, Am nevoie de o lamurire. Pot folosi in instanta, ca si probe, discutii filmate cu camera ascunsa? Ma refer strict la discutii dintre mine si ... (vezi toată discuția)
Accident de circulatie, suspect! (cercetare penala ca si inexistenta) Silviu_2016 Silviu_2016 Buna ziua, Nu intru in detalii, ca nu are sens. Pe scurt, in urma unui accident de circulatie soldat cu victima decedata, am depus plangere penala impotriva ... (vezi toată discuția)
Ordonanta cu nup desfiintata de catre instanta, a 3-a oara! AlfaBetaOmega AlfaBetaOmega Buna ziua, Voi fi cat mai succint. Ce se poate face in cazul unui dosar penal in situatia in care Instanta a desfiintat solutia de neincepere a urmaririi ... (vezi toată discuția)