avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati intretinere

Buna ziua!
Situatia sta in felul urmator: Parintii mei au penalitati la intretinere in valoare de 11000+ ron. Mama nu mai munceste de cativa ani si asa s-a ajuns in aceasta situatie. Am crescut, am plecat din tara, si de un an am reusit sa ii ajut lunar cu o suma de bani, astfel incat am adus datoria de baza la 0, dar penalitatile sunt extrem de mari, au fost luni cand am obs ca li se adauaga 700 ron doar penalitati/lunar.. in ritmul asta nu vom reusi niciodata sa le acoperim.
Pentru mai bine de un an le trimiteam lunar 800 lei ptr intretinere din care 600 utilizati ptr a acoperi restante la datoriia de baza, si 200 ptr resentatele in sine. Am acoperit datoria de baza, si o mentinem la 0 in fiecare luna. Insa ne e greu in ceea ce tine de penalitati..
Exista vreo lege prin care le putem diminua incat sa reusim sa le achitam sa scapam de datorii?
Am citit articole pe net, un cetatean a dat in judecata asociatia de proprietari, a demonstrat ca venitul lunar nu a fost mai mare de 1000 ron/membrul de familie.. ulterior au fost recalculate si stinse;
Daca ma puteti indruma, v-as fi recunoscatoare, multumesc
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:36, 29 Iunie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Ati solicitat vreodata asociatiei sa prezinte modul de calcul al penalizarilor la restante, sa aveti o situatie clara cat a reprezentat datoria si cat penalizarile la ea?

In cat timp s-au acumulat cei 11000 lei? Asociatia a dat in judecata parintii pentru recuperarea restantelor?

Articolul 10-Legea 230/2007
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
(2) La solicitarea scrisa a proprietarului, presedintele si administratorul asociatiei de proprietari au obligatia sa elibereze in scris o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul al penalitatilor.

In baza art. 10 alin. (2) din Legea 230/2007 solicitati prezentarea situatiei incepand cu data de la care ati inceput sa achitati datoriile, solicitati si prezentarea hotararii adunarii generale in care s-a stabilit cuantumul penalizarilor si decizia comitetului executiv cu privire la modul de calcul al acestora (poate diferi de la asociatie la asociatie).

Articolul 30_L230/2007
(1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
j) stabileste sistemul propriu de penalizari ale asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Articolul 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.

Art. 25-HG1588/2007
(1)Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva. In vederea respectarii termenelor legale de plata a facturilor catre furnizorii de utilitati, administratorii au obligatia de a afisa lista de plata in termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin posta, certificata prin inscrisul de pe stampila postei, sau de la data confirmarii de primire, in cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalizari de intarziere pentru suma neachitata, in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depasi suma cotei restante la care s-a aplicat.
Buna ziua.. Sa inteleg ca este posibila executarea doar ptr penalitati? iar aceasta se prescrie? dupa ce perioada? daca puteti sa imi spuenti mai multe detalii va rog. multumesc
Buna ziua, nu am solicitat niciodata sa ni se prezinte modul de calcul al penalitatilor.. cunostintele nostre in acest domeniu sutn vagi.. spre rusinea mea abia acum inceput sa citesc si sa mai invat despre..
Da, parintii mei au fost da-ti in judecata acum cativa ani 3-4 ptr o anumita suma de bani ce repezenta datoria de baza si o parte din penalitati: acea sentinta s-a rezolvat prin propire pe salariu, pe perioada proprii nu ne-am permis cu un singur salariu sa achitam datoriile curente..
dupa ce s-a terminat acea propire, eu am plecat din tara si am facut un acord verbal cu cei de la asociatie prin care ne-am asumat ca vom plati 800 ron/lunar 600 ptr datoria de baza 200 ptr penalitati. intre timp, datoria de baza a ajuns la 0 si am mentinut-o asa, insa de penalitati nu reusim sa scapam.
Exista penalitati la penalitati?
va multumesc
Daca nu ati facut-o pana acum atunci faceti-o acum, sa va justifice toate sumele solicitate in instanta (situatia asta ar trbui sa o aiba parintii de la proces) si toate sumele incasate dupa hotararea definitiva a instantei. Ca sa stiti ce ati platit.

Cand au fost dati in judecata parintii asociatia trebuia sa prezinte situatia datoriilor si a penalitatilor, cat era datoria de baza si cat penalitatile pentru fiecare suma lunara. Toate aceste documente trebuie sa existe la dosar si trebuiau sa fie comunicate si parintilor.
Intai trebuiau stinse penalitatile si apoi datoria de baza.

In chitantele primite nu scrie ce anume a fost platit, cheltuieli luna x, penalizari luna x?

Legisdlatia asociatiilor de proprietari o gasiti aici
Legea 230/2007
[ link extern ]
HG1588/2007 -norme de aplicare
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 29 Iunie 2017
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restante foarte mari la intretinere - va rog un sfat gabriela.ammendola gabriela.ammendola imi cer scuze ca sunt noua pe site si scriu din Australia. sora mea a stat in casa mea din 2012. a plecat de o luna din casa si am aflat ca am sume ... (vezi toată discuția)
Coeficient penalitati intretinere! radu_ro1985 radu_ro1985 Vin si eu cu o mica problema, referitoare la penalitatile care se aplica pentru intarzaierile pentru neplata la timp a cheltuielilor de intretinere! Spre ... (vezi toată discuția)
Penalitai neafisate din 2006 platite retroactiv cu legea 230/2007 astazi noiembrie 2009 giginovac giginovac As vrea sa stiu daca este normal ca in conditiile in care am 0 Ron restanta la intretinere sa constat ca am acumulat penalitati in cuantum de 157 RON din 2006 ... (vezi toată discuția)