Ovisan a scris:
......
Nelamurilile mele sunt urmatoarele:
-se poate opera in REVISAL aceasta reducere a salariului fara semnarea unui act aditional (nici in ziua de azi nu ne-a fost dat sa-l semnam desi el,fizic exista in dosarul fiecaruia in cauza)?
-pe perioada in care aceasta hotarare CA isi face efectele,aveau voie domnii directori sa ii scoata pe unii "agreati" de sub cupola personalului TESA si sa infiinteze functii direct productive pentru a le putea da salariul intreg?(Ex. din maistrii i-au facut operatori utilaj,ei avand in continuare atributiuni de maistrii)
-sefului sectiei,dupa ce acesta,practic a santajat conducerea societatii ca nu va mai iesi productia ca pana acum,i s-au dat banii inapoi,el facand parte in continuare din personalul TESA (e functie de conducere).
Ce ma sfatuiti sa fac,pot sa-mi cer retroactiv banii pe care i-am pierdut?
Va multumesc anticipat pentru raspunsul acordat!
1.
art.41 C.mun.:
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
e) salariul;
....
Asadar, regula în materie de modificare a contractului individual de muncă este modificarea prin acordul părţilor. Prin excepţie, este posibilă modificarea unilaterală numai în cazurile şi condiţiile expres prevăzute de lege. În toate cazurile în care este posibilă modificarea unilaterală a contractului de muncă, aceasta este temporară.
Modificarea unilaterală a salariului este posibila, prin decizie a angajatorului,
în situatia existentei unui act normativ sau a unui contract colectiv de muncă aplicabil angajatorului sau a aplicarii urmatoarelor sanctiuni disciplinare :
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%.
2. In REVISAL, se poate opera - chiar daca nu este legal - modificarea c.i.m. fara existenta unui act aditional de modificare a acestuia.
3. Angajatorul are printre drepturi si pe acela de a stabili organizarea si functionarea unitatii.
4. Pentru recuperarea drepturilor salariale , puteti promova o actiune in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca sau puteti apela la mediere.
Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.