avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Organizare corecta adunare extraordinara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Organizare corecta adunare extraordinara

Buna ziua,
Va rog frumos o lamurire sau chiar consultanta, referitor la organizarea corecta, legala, statutara a adunarii generale extraordinare.
Anul acesta cnducerwea asociatiei nu a convocat sedinta generala in primul trimestru conform legii. la somatia politiei a organizat la inceputul lui iunie. Cvorumul nu a fost atins si nu a mai reconvocat sedinta in maxim 10 zile. I-am facut solicitari sa respecte legea pt reconvocare, i-am facut sesizari, dar nu am primit raspuns.

Am strans semnaturi de la proprietari (20% ), am facut convocator cu ordinea de zi (un singur punct:schimbarera comitetului executiv) am stabilit data convocarii si reconvocarii. Am mers la administratie cu solicitarea de a da nr de inregistrare pe aceste documente si de a fi afisate la avizier. Dorim sa fie afisat convocatorul si tabelul nimonal pt a fi respectate cele minim 7 zile inainte de data sedintei. Conducerea asociatiei impreuna cu administratorul cu comitetul refuza afisarea la avizier a convovcatorului si a tabeluluui nominal cu semnaturi. Am pus afise la loc vizibil in bloc ca sa anuntam aceasta sedinta, dar au fost rupte, practic multi dintre cei care au semnat, persoane in varsta nu au apucat sa vada afisele lipite.
Fac precizarea ca nici cenzorul care nu locuieste la noi in bloc nu e de partea celor 20%dintre proprietari ci de partea comitetului, presedintelui, adm. Sa il invitam noi pe cenzor ca sa avem garantia ca i-a fost adus la cunostinta aceasta adunare, e obligatia conducerii sau nu trebuie sa participe neaparat? Avem temeri intemeiate (s-a mai intamplat) ca cei din conducere, administratorul, cenzorul sa nu participe la sedinta si ca nu vor da registrul de PV, nu vor da cheia de acces in sala stabilita pt sedinta. Va rog urgent un raspuns ca sa nu scapam un pas important si sa reusim sa tinem aceasta sedinta in termenii legali in interesul prioprietarilor. Avem chiar nevoie de un avocat cu experienta in spetele asociatie de proprietari care sa ne asiste in derularea acestei actiuni.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:10, 11 Iulie 2017
1-Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari ,cu limita de competenta de executie hotarari ale adunarii generale,decizii dispuse de catre presedinte si de catre comitetul executiv
Administratorul de imobil nu detine calitatea sa se implice ,sa dispuna acte sau actiuni pentru neconvocare adunare generala a membrilor proprietari
2-Cenzorul -fie intern fie extern ,nu are nici autoritatea nici competenta sa fie implicat in procedura de convocare adunare generala
Cenzorul detine autoritatea si competenta strict sa verifice si sa vizeze pentru legalitate documentele asociatiei de proprietari
3-Conditionat de ordinea de zi a adunarii generale,nu este obligatorie prezenta cenzorului
Cenzorul trebuie sa fie prezent ,in cazul prezentarii raportului de descarcare de gestiune pentru anul anterior
4-In vederea respectarii dispozitiilor in vigoare,sesizati serviciul de sprijinire si indrumare asociatii de proprietari/locatari din primarie -care in astfel de situatii poate impune convocarea adunarii generale,poate delega inspector care sa participe la sedinta si sa medieze solutionarea problemelor cu care va confruntati
Succes !
Descarcarea de gestiune pentru anul trecut nu a avut loc. Poate fi o problema ca aceasta ad extraordinara are pe ordinea de zi doar schimbarea comitetului, iar descarcarea de gestiune va fi facuta intr-o alta adunare generala convocata de noul comitet? Exista riscul sa fie in vigoare ambele comitete sau cel vechi nu mai e legal din momentul alegerii celui nou,adica din data semnarii PV adunarii extraordinare?
Multumesc
va formalizati prea mult: daca aveti tabelul convocator, si ati pus niste hartii pe pereti, e suficient.
Nu e nevoie de avizier.
Va multumesc mult pentru interventie si lamuriri.
casutza a scris:

Descărcarea de gestiune pentru anul trecut nu a avut loc. Poate fi o problema ca aceasta adunare extraordinara are pe ordinea de zi doar schimbarea comitetului, iar descărcarea de gestiune va fi făcută într-o alta adunare generala convocata de noul comitet ? Exista riscul sa fie în vigoare ambele comitete sau cel vechi nu mai e legal din momentul alegerii celui nou, adică din data semnării P.V. al adunării extraordinare ?

Din ce scrieți, Asociația dvs. e ca și a noastră, pur și simplu ilegală, numai bună de desființare, în care Adunările Generale sunt făcute ilegal, în glumă, cu toate că acolo e vorba de bani mulți puși în joc !
Nu mai stați la discuții, pentru că legea e clară când spune că dacă organizatorii acelei așa-zise Adunări Generale nu aduc dovada că Tabelul Convocator a fost semnat de TOȚI MEMBRII, acea „adunătură” este total ilegală.
Cred că e suficient să invocați acel celebru art.14, alin.5 din H.G. nr.1588/2007, și veți anula orice Adunare Generală care nu s-a convocat conform textului legii, extrem de clar, de altfel:
(5) La Adunarea Generală Reconvocată, dacă există dovada că toți membrii Asociației au fost convocați, HOTĂRÂRILE POT FI ADOPTATE (...). Dovezi ale convocării și reconvocării le constituie afișul de la Avizier ȘI Tabelul Nominal Convocator cu semnături. (Idem, art. 24, alin.2 și 3)

Aproape sigur șefii Asociației dvs. nu pot aduce dovada convocării (anunțării) tuturor proprietarilor, și astfel proba ilegalității ședinței este extrem de clară, iar în cazul unui proces ar trebui ca în maxim 3 termene să câștigați, așa cum am reușit noi, prin sentința definitivă de Nulitate Absolută a acelei false Reconvocate din 30.05.2015.
Articolul 14 pare dur, dar e logic, pentru că dacă nu-i convoci (anunți) pe toți proprietarii, aia nu mai e Adunare Generală, ci o cloacă în care doar șefii au avantaje, fără a li se da dreptul tuturor de a fi anunțați să vină să voteze !
Ultima modificare: Vineri, 30 Iunie 2017
ionica1980, utilizator

Alte discuții în legătură

Adunare generala extraordinara Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare? Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la ... (vezi toată discuția)
Nerealizarea convocarii tuturor proprietarilor la a.g.p. in termenul ... gambette gambette Nerealizarea convocarii tuturor proprietarilor la A.G.P. in termenul prevazutprevazut de lege este de natura a conduce la anularea procesului de convocare? (vezi toată discuția)
Reducerea membrilor com. executiv prin demisie cyan cyan Daca doi dintre cei cinci membri alesi in CEX demisioneaza, se mai pot lua decizii in CEx (mai este legal CEx) sau trebuie convocata adunarea generala ... (vezi toată discuția)