Ma puteti ajuta va rog cu interpretarea unei fraze dintr-un acord de mediere?
"S-a desfasurat astazi, 30.06.2017, in sedinta separata la resedinta partii vatamate X din Y loc, procedura de mediere dintre partea vatamata X si inculpatul Y reprezentat de Av. Z, cu privire la stingerea actiunii civile si renuntarea la actiunea penala in cadrul Dosarului Penal x aflat pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti".
Procedura de mediere a vizat atat latura civila cat si latura penala.
Nu inteleg de ce se mentioneaza faptul ca procedura de mediere a vizat atat latura civila cat si latura penala. Partea vatamata a fost de acord cu medierea contra unei sume de bani, insa intelegerea a fost ca inculpatul tot va merge la inchisoare.
Partea vătămată nu a participat la discuții, nu a știut ce anume semnează? Un acord de mediere poate conduce la clasarea cauzei sau, după caz , la încetarea procesului penal. Cam acesta este în general scopul pentru care un suspect/inculpat accesează procedura de mediere. Nu știu despre ce infracțiune este vorba, însă, s-ar putea ca, dacă este una dintre infracținile pentru care legea prevede posibilitatea împăcării părților sau retragerea plângerii prealabile, ca organele judiciare, luând act de acordul de mediere, să dispună după caz clasarea cauzei sau încetarea procesului penal. Cu alte cuvinte, cu privire la o eventuală condamnare a inculpatului, organele judiciare decid acest lucru.
Apoi, dacă partea vătămată a fost despăgubită corespunzător, o eventuală condamnare a inculpatului i-ar produce mai multă mulțumire?
În fine, este greu de presupus ce s-a întâmplat acolo, la mediere, însă v-am spus care sunt efectele juridice produse de prezentarea unui acord de mediere, la modul general.
Multumesc frumos.
Este vorba despre furt din locuita pentru care partea vatamata a depus plangere. Inculpatii au fost prinsi mai apoi in flagrant si inteleg ca li s-a deschis si dosar penal pt apartenenta la grup infractional. Acum partea vatamata voia sa stie daca acceptand medierea de fapt ii scapa si de inchisoare pe inculpati.
Furtul este pretabil la mediere,așa cum legea prevede si împăcarea partilor. Daca partea vătămată a acceptat sau va accepta medierea, atunci acordul de mediere va fi depus la organele judiciare penale si acestea vor decide in consecință soarta procesului penal. Teoretic,partea vătămată are interesul in a-si recupera prejudiciul. Interesul condamnării inculpatului nu ar trebui sa primeze pentru partea vătămată,cata vreme legea acorda părților posibilitatea împăcării, chiar si prin încheierea unui acord de mediere .