avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs declarat de partea vatamata- lamuriri
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs declarat de partea vatamata- lamuriri

am fost condamnat intr un dosar la 2 ani inchisoare sub supraveghere,iar unul dintre parti vatamate a declarat recurs...
exista posibilitatea sa retraga recursul si hotararea sa ramana definitiva? (in cazul in care le dau banii inapoi si ea este de acord sa retraga recursul)
da, exista asemenea posibilitate dar trebuie sa stiti ca recursul partii vatamate nu va influenta pedeapsa penala ci doar latura civila a dosarului.
Adica...am fost obligat sa repar prejudiciul creat (130 euro) ceea ce nu s a intamplat....sa inteleg ca nu exista posibilitatea ca curtea de apel sa modifice suspendarea conditionata si sa primesc cu executare?

In temeiul art.346 C.proc.pen., art. 161 C.proc.pen. rap. la art. 1349 N.C.Civ. admite acţiunea civilă formulată de partea vătămată J. A. şi obligă inculpatul la plata către aceasta a sumei de 130 de euro.
iar eu nu amplatit...si sapt viitoare va fi recursul.......

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.3 din Regulament


Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Despre ce infractiune este vorba?
1.Da, exista posibilitatea ca partea civila ( partea vatamata constituita parte civila) sa-si retraga recursul daca achitati prejudiciul pana la termen sau nu, depinde care este situatia efectiva din dosar ( daca s-a solicitat o suma mai mare sau doar aceasta).
Acum depinde si despre ce infractiune este vorba, pentru ca in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila, exista si posibilitatea impacarii partilor pana la pronuntarea unei hotarari definitive deci si in recurs, consecinta fiind incetarea procesului penal.
2. Potrivit art 385 ind.2 c.proc.pen. persoanele care pot face recurs sunt cele aratate in art 362, care se aplica corespunzator.
Art. 362 c.proc.pen.
Persoanele care pot face apel
Pot face apel:
.........................................
c) partea vătămată, în ce priveşte latura penală;
d) partea civilă şi partea responsabilă civilmente, în ce priveşte latura penală şi latura civilă;

In cazul de fata,partea vatamata J.A. s-a constituit parte civila cu suma x ( nu stiu daca aceasta s-a constituit numai cu suma la care ati fost obligat sau cu o suma mai mare asa cum spuneam mai sus), iar instanta v-a obligat la plata a 130 de euro catre aceasta.
Partea civila poate sa declare recurs asa cum vedeti in texul de lege, atat cu privire la latura penala, deci si cu privire la pedeapsa aplicata, cat si cu privire la latura civila.
Mai vad din ce-ati postat, ca instanta a aplicat disp. art 16 ind. 1 (tranzactia, medierea si recunoasterea pretentiilor), ori in cazul dvs, nu cunosc care a fost exact situatia, insa aveti posibilitatea sa studiati la arhiva instantei motivele recursului si in functie de acestea sa va formulati apararea.
Cu ocazia aceasta va lamuriti daca recursul priveste numai latura civila sau si latura penala a cauzei si de asemenea luati in calcul si posibilitatea impacarii in masura in care aceasta este posibila in functie de infractiunea la care ati fost condamnat.

inselaciune..art 215 alin 1,2
deci.in cel mai rau caz platesc 130 de euro pentru J>A iar el retrage recursul si hotararea ramene definitiva..???

Alte discuții în legătură

Dreptul la recurs Justitiarul711 Justitiarul711 In cazul unui omor deosebit de violent, cu premeditare, faptasul recunoaste fapte si din cei 25 de ani i se reduce pedeapsa, (doar pentru faptul ca a ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila Andreeacreatza Andreeacreatza exista totusi vreo modalitate de a contesta o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de executare a pedepsei? (vezi toată discuția)
Intrebare - interpretare sentinta putrezeanu putrezeanu am primit o condamnare de 1 an cu suspendare pt delapidare.firma nu se constituie parte civila ,nu inteleg ce este cu recursul in termen de 1o zile?ce ... (vezi toată discuția)