avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Dreptul la recurs
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Dreptul la recurs

In cazul unui omor deosebit de violent, cu premeditare, faptasul recunoaste fapte si din cei 25 de ani i se reduce pedeapsa, (doar pentru faptul ca a recunoscut) la 16 ani. Intrebarea mea este daca am dreptul la recurs si daca in acest caz in urma recursului meu am sansa ca faptasul sa poata primii mai multi ani de detentie, avand in vedere violenta cu care s-a produs omorul?
Aveţi dreptul de a declara recurs. Cu toate acestea, inculpatul a uzat probabil de prevederile art. 320 indice 1, care prevăd faptul că recunoaşterea faptei din rechizitoriu , de către inculpat, conduce la reducerea cu o treime a limitelor de pedeaspă prevăzută de lege. În plus, faptul că este minor, face ca limitele de pedeapsă să i se reducă din start la jumătate. Alte circumstanţe atenuante ( dacă există,) conduc, de asemenea , la altă atenuare a pedepsei.
De aceea, este posibil ca recursul dvs. să nu poată aduce schimbnări în cuantumul pedepsei aplicate .
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa continuati discutia aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament)
Pentru continuarea discutiei aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
Justitiarul711 a scris:

In cazul unui omor, faptuitorul isi recunoaste fapta si pedeapsa ii este redusa cu 1/3 parte, mai exact de la 25 de ani primeste doar 16. Mostenitorii decedatului au dreptul la recurs in acest caz? Au vre-o sansa ca inculpatul sa primeasca mai mult?

Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Raspunsul la intrebarea dvs. il gasim in disp.art 385 ind.2 cu raportare la disp.art.362 c.proc.pen.
Art. 385 ind.2
Persoanele care pot face recurs
Pot face recurs persoanele arătate în art. 362, care se aplică în mod corespunzător.
Art.362
Persoanele care pot face apel
Pot face apel:
a) procurorul, în ce priveşte latura penală şi latura civilă. Apelul procurorului în ce priveşte latura civilă este inadmisibil în lipsa apelului formulat de partea civilă, cu excepţia cazurilor în care acţiunea civilă se exercită din oficiu;
b) inculpatul, în ce priveşte latura penală şi latura civilă. Împotriva sentinţei de achitare sau de încetare a procesului penal, inculpatul poate declara apel şi în ce priveşte temeiurile achitării sau încetării procesului penal;
c) partea vătămată, în ce priveşte latura penală;
d) partea civilă şi partea responsabilă civilmente, în ce priveşte latura penală şi latura civilă;
e) martorul, expertul, interpretul şi apărătorul, în ce priveşte cheltuielile judiciare cuvenite acestora;
f) orice persoană ale cărei interese legitime au fost vătămate printr-o măsură sau printr-un act al instanţei.
Apelul poate fi declarat pentru persoanele prevăzute la lit. b)-f) şi de către reprezentantul legal, de către apărător, iar pentru inculpat, şi de către soţul acestuia.

Cu alte cuvinte, mostenitorii defunctului pot sa declare recurs in ceea ce priveste latura penala, iar in cazul admiterii recursului, instanta poate sa reindividualizeze pedeapsa aplicata cu consecinta majorarii pedepsei initiale, cum insa in egala masura poate respinge recursul ca nefondat.

Va multumesc! Din punctul meu de vedere este nedrept ca un tanar de 19 ani sa jefuiasca un om apoi sa savarseasca o crima cu premeditare, sa-i taie capul omului si sa-l taie de 40 de ori cu un cutit mare de bucatarie dupa care sa primeasca 16 ani detentie doar ca-si recunoaste cu senintate fapta si e tanar . Probabil o sa iasa dupa 7 ani. Este nedrept, dar...daca asa prevede legea.
Justiţiarul, nu spune nimeni că este drept, însă , unde-i lege nu-i tocmeală . Avem o lege penală destul de permisivă , comparativ cu alte state , cu mult mai civilizate. Cel puţin nu va scăpa nepedepsit, pentru că , de pildă , el , criminalul, s-ar fi putut sustrage de la executarea pedepsei , iar după un timp, prevăzut expres de lege, executarea s-ar fi prescris .
Acum, conform unor modificări legislative, se pare că infracţiunile de omor nu se mai prescriu. Este un pas important, zic eu .Desigur că în cazul dvs. nu este o consolare, dar cel puţin ştim că pe viitor criminalii nu vor mai fi iertaţi de raspundere penală sau de a-şi executa pedeapsa, doar prin scurgerea timpului, în care se considera că ei s-au reeducat şi ca nu mai trebuie să răspundă penal sau să-şi execute pedeapsa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila Andreeacreatza Andreeacreatza exista totusi vreo modalitate de a contesta o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de executare a pedepsei? (vezi toată discuția)
Recurs declarat de partea vatamata- lamuriri pici80 pici80 am fost condamnat intr un dosar la 2 ani inchisoare sub supraveghere,iar unul dintre parti vatamate a declarat recurs... exista posibilitatea sa retraga ... (vezi toată discuția)
Parte vatamata nelid_63 nelid_63 In urma cu 2 ani am fost victima unui furt din locuinta mea , bunurile furate fiind in valoare de aproximativ 30.000 RON. Dupa 6 luni de la acest furt , ... (vezi toată discuția)