avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... parte vatamata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

parte vatamata

In urma cu 2 ani am fost victima unui furt din locuinta mea , bunurile furate fiind in valoare de aproximativ 30.000 RON. Dupa 6 luni de la acest furt , inculpatul a fost prins si in prezent se judeca recursul lui la Curtea de apel. Deoarece este faptasul mai multor furturi a primit la judecatorie o pedeapsa de 10 ani , pedeapsa care nu s-a redus nici la tribunal la apel.
Acum a facut recurs si a cerut ca partile vatamate sa prezinte Curtii de apel dovada tuturor bunurilor care au fost furate si dovada valorii acestora. Credeti ca este corect acest lucru ? Daca nu putem face dovada tuturor bunurilor furate , poate acest lucru sa influenteze micsorarea pedepsei?Mentionez ca inculpatul a recunoscut ca el este vinovat de aceste fapte.
Cel mai recent răspuns: ContSters54906 , utilizator 12:47, 24 August 2009
Dvs. ca si parte vatamata (mai mult, chiar parte civila) nu puteti cere o pedeapsa mai mica sau mai mare pe latura penala (de acest lucru se ocupa procurorul) - va puteti pregati apararea doar pe latura civila, respectiv recuperarea bunurilor sustrase sau a echivalentului in bani al acestora! In ce priveste valoarea bunurilor, daca nu se poate proba cuantumul in lei al acestora prin chitante sau facturi, se estimeaza in functie de natura bunului raportat la pretul pietei.
daca nu puteti face dovada bunurilor de care ati fost lipsit, nici nu puteti sa va recuperati prejudiciul... il recuperati numai pt. bunurile pt care aveti dovezi ca au fost sustrase, mai mult, nu stiu cat ar trebui sa va intereseze pe dvs cat va sta hotzul in puscarie. scopul dvs este numai acela de a va recupera prejudiciul....
Recuperarea prejudiciului cauzat nu poate duce automat si la reducerea pedepsei, dar daca nu veti putea face dovada prin orice mijloc de proba admis de lege, ca le-ati avut macar in posesie daca nu chiar in proprietate, va v-a impiedica la recuperarea integrala a prejudiciului cauzat prin savarsirea infractiuniii.
Stimate coleg Stan, ai uitat de decizia CCR nr. 482/2004 (M.Of. 1200/2004) prin care s-a statuat ca dispozitiile art. 362 lit.d c.pr.pen. care permiteau partii civile sa faca apel doar in ce priveste latura civila a cauzei sunt neconstitutionale ?
Aceste dispozitii au fost modificate de Legea 356/2006 care, in forma actuala prevad posibilitatea (fireasca dealtfel) partii civile sa ridice pretentii si in latura penala. B-)

Dovada, bunurilor respective se poate face prin orice mijloc de proba (nu doar cu inscrisurile prin care le-ati dobandit).

Av. Adrian Posdarie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila la un dosar furt valeria67 valeria67 Parte civila constituita in urma unui furt la propria societate. Faptasul arestat. Dosar penal inaintat la judecatorie. Primul termen in data de 8 mai. Ca ... (vezi toată discuția)
Proces penal bbt bbt Exista urmatoarea situatie: proces penal pentru furt calificat, 3 inculpati,o parte civila care solicita recuperarea prejudiciului de 300 milioane.Procesul ... (vezi toată discuția)
Intrebare - interpretare sentinta putrezeanu putrezeanu am primit o condamnare de 1 an cu suspendare pt delapidare.firma nu se constituie parte civila ,nu inteleg ce este cu recursul in termen de 1o zile?ce ... (vezi toată discuția)