avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pauza de masa sau recreere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pauza de masa sau recreere

Buna seara
In contractul meu de munca , durata muncii este de 8h / zi 40 h / saptamana .
Observ ca nu este nicaieri precizata pauza de masa sau orice alta pauza ...
Eu personal nu beneficiez de nici o pauza ( nici pentru a manca , nici pentru relaxare ...)
Am inteles ca in cazul in care se lucreaza mai mult de 6 h , ar trebui sa beneficiez de cel putin o pauza care sa fie stipulata in regulamentul de ordine interioara sau ceva de genul...Nu se poate lucra fara pauza pentru ca ar fi pusa in pericol sanatatea angajatului , tinand cont ca programul este in 3 schimburi .
Este vorba despre lucrul intr-o fabrica, in productie unde este efort fizic , acum sunt temperaturi peste limte suportabile... Nu este normal ca in cele 8h angajatul sa beneficieze de pauza ? suportata de catre angajator ?
Sunt cazuri cand programulnu este de 8 h 5 zile /saptamana ci 12/24 , 12/48
tot la fel fara pauze ...
Ce ar fi de facut ?

Va multumesc pentru indrumari
Cel mai recent răspuns: davidescucostel , utilizator 11:23, 1 Iulie 2017
Art. 134 C.mun.
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
....

Art. 175 C.mun.
(1) Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca.
.....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti renegocia contractul, daca vreti pauza, veti petrece la serviciu 8 ore si jumatate.
Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
Am inteles ...Totusi nu mi se pare normal cum se procedeaza in aceasta fabrica ! Din moment ce angajatorul este obligat ca peste 6h de munca sa acorde pauza , ea ar trebui sa existe....chiar daca este sau nu inclusa in program. In cazul meu nici macar nu este adusa vorba in contract despre pauze !
La foarte multe locuri de munca programul este de 8h si pauza de masa este suportata de catre angajator !
Programul de regula este de 8h in 3 schimburi. Nu se poate sta8.5h . Im acest caz....nu mai mancam ?

Alte discuții în legătură

Acordare apa minerala salariatilor care lucreaza permanent la temperaturi de peste.+30 grade celsius dar sub +37 grade Eugen Dulhac Eugen Dulhac 1.N.G.P.M./2002-TITLUL VI,Cap.IV “Microclimat Microclimat Art.537. Personalul care lucrează în microclimat cald (peste 30°C) sau rece (sub ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu care sunt obligatiile din punct de vedere ssm ... marivasi marivasi as dori sa stiu care sunt obligatiile din punct de vedere SSM in caz de temperaturi extreme (ex canicula) (vezi toată discuția)
Intrerupere activitate temperaturi extereme marianadavid marianadavid Buna ziua, O societate , cu angajati care lucreaza in aer liber, curatenie parcari, poate intrerupe activitatea zilnic cateva ore, conform Ordonantei 99 / ... (vezi toată discuția)