avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Spalare de bani
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Spalare de bani

Buna ziua, am ceva timp de cand urmaresc formulul asta ( pentru informare in mod special), si am observat ca aici sunt oameni competenti care posteaza si care stiu si despre ce vorbesc. Vreau sa va relatez si eu o situatie cu care ma confrunt, daca ma puteti ajuta cu orice, as fi recunoscator.
Mi-am deschis de curand o firma ca sa ma inscriu in start up nation cu ea, am avut ideea, am gasit ceva resurse si a mers treaba, pana la un moment cel putin, cand m-am trezit cu contabilul care imi arata un extras de la ORC in care eu figurez cu o firma deja existenta ( din 2010), dupa cum bine probabil v-ati dat deja seama eu figuram acolo ca si asociat unic cu o cota de 100/100% castig/pierderi ( intrat cu o majorare de capital, si administratorul societatii in sine). Am fost la Anaf, sa vad ce datorii are societatea si sa aflu datele necesare pentru completarea anexei 6 ( trebuia sa specific in ea cifra de afaceri, majorarile si alte date financiare pentru societatea existenta). Domnii de la Anaf mi-au dat un extras din care rezulta ca societatea a fost intemeiata in 2004, eu "am preluat-o" in 2010 ( cand aveam abia 18 ani) si si-a desfasurat activitatea pana in 2012, de atunci avand statutul de inactiva. De atunci nu s-a mai publicat nici o situatie a ei. Imi amintesc o situatie in care eram de 1 an in Romania ( sunt din RM) si am facut cunostinta cu un prieten care tot timpul facea rost de undeva de bani, desi nu lucra, fiind la liceu. Mi-a propus si mie odata sa merg cu el la Bucuresti ca are niste prieteni avocati si pentru intemeierea unei firme care s-ar ocupa de sere agricole pentru un sezon noi ne alegem cu 3000 de lei, eram intr-o situatie mai precar-financiara pe atunci si am acceptat. Odata ajuns acolo, intr-un birou de avocati, am insistat ca nu semnez nimic daca nu imi dau si mie o copie, si mai ales vreau siguranta ca o s-o inchid in toamna. Mi-au promis ca nu este nimic ilegal si ca lege poate fi interpretata, neinformat fiind am cedat. Copia mi-a luat-o un avocat "pentru legalizare", am luat banii si am plecat. Dupa vacanta de vara ne-am intors la Bucuresti ca sa inchidem societatea dupa cum era si vorba. Aici totul a mers foarte ok ( trebuia sa ma prind ca este prea ok). Acum, am ajuns la ORC, sa cer copii dosar complet pentru societatea in cauza ca sa gasesc pe cineva contra caruia sa intemeiesc un proces, doamna de acolo imi spune ca eu nu am lichidat-o niciodata si ca cel mai probabil a fost un fals pentru a ma minti. Acum societatea are datorii la stat de sute de mii, iar eu ca sa o inchid trebuie sa-i platesc datoriile, logic. Eu n-am autorizat nici o tranzactie, ca administrator, nici n-am fost sa depun vreun dosar sau ceva, cel mai probabil am semnat pentru o imputernicire. Intrebarea mea ar fi, vreau sa ma duc la politie, sa fac o plangere si sa incep sa adun probe ( incepand cu copiile societatii, poate gasesc acolo persoana imputernicita) si sa intemeiesc un proces, eu imi recunosc partea mea de vina, dar nu am autorizat aceste tranzactii si alte ciudatenii, credeti, din experienta dumneavoastra ca am vreo sansa sa ajung la o elucidare a situatiei? Pot sa ajung sa-i fac responsabili si pe restul persoanelor implicate? Orice informatie ma poate ajuta, va multumesc si scuzati-mi polemicile astea asa lungi. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: weedmastersr , utilizator 23:04, 4 Iulie 2017
Ati luat banii, ati plecat, acum raspundeti!
Cel mai probabil este vorba de evaziune fiscala, recomandabil ar fi sa aplelati la serviciile unui avocat care sa desluseasca itzele afacerii, altfel veti fi bun de plata iar pedepsele sunt "indestulatoare".
multumesc pentru raspuns, o sa raspund dar nu si pentru tranzactiile facute in numele meu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adica veti raspunde in calitatea pe care ati avut-o de administrator, daca asta a fost.
Apelati la un avocat pentru a nu ajunge sa raspundeti pentru altii.
Infiintarea firmei respective s-a facut in scopul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, lucru stiut si de dvs cand ati luat banii sa figurati in acte, dar la momentul respectiv nu v-a interesat.
Asa cum ati descris dvs situatia de fapt este posibil sa se retina in cazul in care s-a sesizat organul de urmarire penala, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat. Este foarte posibil, avand in vedere perioada in care s-a desfasurat activitatea infractionala ca dosarul sa fie acum intr-un anumit stadiu procesual. Ma gandesc chiar la situatia in care ati fost citat si sa nu v-au gasit, in cazul in care nu domiciliati la adresa din acte, asta dvs stiti.

Multumesc pentru raspuns. Societatea se influienta pentru atragerea de fonduri europene pentru sere agricole ( cel putin asta mi s-a spus atunci). Nu am acceptat sa semnez actul ala decat dupa ce am inteles ce si cum, pentru nivelul meu la 18 ani. Am semnat dupa ce am specificat ca vreau si eu o copie la ce semnez si pentru cat timp, partea cu copia a fost facuta numai ca a fost luata de avocatul care " se ocupa" de proiectul asta, specificand ca o sa mi-l dea in toamna, cand revin sa radiez firma. Ca idee, aveau totul pus la punct, cel putin mie asa mi-a parut. Nu era prima data cand se ocupau cu asta, e de la sine inteles ca nu puteam eu sa opun rezistenta manipularii lor bine construite deja, sau sa ma lase pe mine ceva timp sa ma documentez. Cum as putea sa aflu daca cazul meu este cercetat? Unde as putea sa ma adresez?
Ultima modificare: Luni, 3 Iulie 2017
Kaniel, utilizator

Alte discuții în legătură

Faliment ONU EMIL ONU EMIL Am cedat o firma unei alte persoane care a inregistrat-o la O.N.R.C. Daca firma dupa o perioada de timp de la preluarea de catre noua persoana intra in ... (vezi toată discuția)
Avocatul mi-a dat actul constitutiv original, in loc de copie MihaiMih MihaiMih Buna ziua, Cand am infiitat firma, s-a ocupat un avocat de toata procedura, la un moment dat, prin procedura, a avut nevoie sa depuna actul constitutiv al ... (vezi toată discuția)
Răspund pentru datoriile făcute de altcineva. cum pot face ca vinovatul să plătească? ivanhoeliviu ivanhoeliviu Buna ziua. Sunt asociat unic al unei societati comerciale care se afla in insolventa. Din pacate, nu stiu nimic de afaceri, iar de intreaga activitate a firmei ... (vezi toată discuția)