Buna ziua. Sunt asociat unic al unei societati comerciale care se afla in insolventa. Din pacate, nu stiu nimic de afaceri, iar de intreaga activitate a firmei s-a ocupat un var, dar nu in calitate de administrator, ci imputernicit. El a facut contracte, a semnat acte, a facut tranzactii, a facut angajari, si, de asemenea, tot el a luat si profitul. Actul constitutiv, stampila si toate cele au fost la el. Eu nu am stiut absolut nimic din ce se intampla. Acum m-am trezit ca firma a intrat in insolventa si ca are datorii de 327.0000 lei (Da, 3 miliarde lei vechi!!!) catre ANAF si vreo 40.000 lei catre o banca si doua societati comerciale. Datoria s-a pus direct pe numele tau, fiind tras la raspundere in solidar cu firma, de catre ANAF. Ce este de facut? Cum pot face sa fie tras la raspundere adevaratul vinovat, in speta cel care s-a ocupat de firma? Eu nu am semnat nimic, niciun contract, nicio retragere de bani, nimic!!
El a fost imputernicit de mine la notar sa semneze contracte, sa faca tranzactii etc. Practic, a primit atributii de administrator. De asemenea, pe contracte se afla numele sau, cu semnatura sa.
1. Am inteles faptul ca "Sunt asociat unic al unei societati comerciale", precum precizati.
Faceti vorbire, presupun, despre un SRL. Sau ?
2. Ati specificat "de intreaga activitate a firmei s-a ocupat un var, dar nu in calitate de administrator, ci imputernicit".
Cine era, scriptic si faptic, administratorul acestei societati comerciale, in conformitate cu prevederile statutului acesteia cat si cu evidentele ORC ?
Tot dumneavoastra ?
3. In afara de cele deja mentionate "El a facut contracte, a semnat acte, a facut tranzactii, a facut angajari, si, de asemenea, tot el a luat si profitul", cu ce "alte drepturi" a mai fost "imputernicit" respectiva persoana ("un var") ?
Va rog sa le detaliati PUNCUAL (NU generic sau "in mare"), in confirmitate cu cele specificate in "imputernicire", pentru a putea concluziona, pertinent, despre ce speta se face vorbire (fac referire la dreptul civil, penal, comercial, muncii, ..., sau un "conglomerat complex") ,
4. Respectiva "imputernicire" a fost redactata si semnata si de catre AGA ?
5. Ce perioada de timp s-a scurs de la infiintarea societatii comerciale si pana la intrarea acesteia in insolventa ?
6. Care este "capitalul social" al societatii comerciale in conformitate cu statutul acesteia si evidentele ORC ?
7. In functie de raspunsurile dumneavoastra (daca veti avea bunavointa si disponibilitate), discutia poate continua pe acest forum/site.
Buna ziua
1. Este vorba de un SRL
2. Administrator de drept, in evidentele ORC, sunt eu.
3 si 4. El a fost imputerniici la un notar, devenind reprezentant conventional (parca asa i se spune).
5. Au trecut cinci ani, timp in care am fost destul de naiv (sa nu spun prost) sa nu ma interesez ce se intampla in firma.
6. Capitalul social este de 200 lei.
Lucrurile au mers bine o perioada, insa in ultimii doi ani societatea a acumulat datorii la ANAF.
Repet, numele sau si semnatura sa apar pe toate contractele semnate, tranzactii si toate cele. El a fost, cum se spune, administrator de facto.
A. Regret faptul ca intuitia a functionat. Speta este, relativ, dificila.
B. Ati specificat : "Administrator de drept, in evidentele ORC, sunt eu".
Nu doar la ORC.
Sunteti "administrator" cu responsabilitati (legale) in relatia cu toate institutiile statului roman, banci, furnizori, etc ... .
C. Ati postat : "Din pacate, nu stiu nimic de afaceri, iar de intreaga activitate a firmei s-a ocupat un var, dar nu in calitate de administrator, ci imputernicit".
Din cele ce le mentionati, sa inteleg faptul ca i-ati conferit "drepturi depline". Sau, gresesc ?
I-ati impus si obligatii ?
D. Initial ati relatat:
"El a fost imputernicit de mine la notar sa semneze contracte, sa faca tranzactii etc" .
Referitor la ultima mentiune a dumneavoastra :
"3 si 4. El a fost imputerniici la un notar, devenind reprezentant conventional (parca asa i se spune)".
Va repetati.
Intrebarile "3 si 4", din precedenta mea postare, aveau un alt continut/context. Ati preferat sa nu raspundeti PUNCTUAL.
Deciziile sunt doar ale dumneavoastra.
E. Necunoasterea legii nu exonereaza.
Legislatia romana, inca in vigoare, nu detaliaza notiunile de "un var, dar nu in calitate de administrator, ci imputernicit" sau "cum se spune, administrator de facto" .
F. Sugestie : urmati indicatia primita de la distinsa doamna "Cornelia Dayes, Avocat, 13:29, 26 Mai 2018".
Este cat se poate de pertinenta si da dovada de multa bunavointa.