avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care dintre legi prevaleaza?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care dintre legi prevaleaza?

Buna ziua,

Ca urmare a unei solicitari pe care am trimis-o la Ministerul Apararii Nationale am fost informata ca nu mi se poate comunica valoarea (fie si macar totala) a pensiilor pe care le primesc ofiterii (activi si in rezerva/retragere), deoarece "conform art. 158, alin.1 din Codul Muncii - salariile sint confidentiale".

Acelasi raspuns l-am primit si referitor la ofiterii pensionati care au fost reincadrati si cumuleaza pensia cu salariul, cu precizarea ca acestia "sunt functionari publici".

Pe de o parte, exista articolul mai sus mentionat, pe de alta parte exista legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Din punctul meu de vedere si din practica mai multor institutii bugetare, felul in care sint cheltuiti banii unei instituii intra in categoria informatiilor de interes public. In plus as aduga faptul ca toti angajatii instituiilor bugetare, deci si functionarii publici, au obligatia instituita prin lege sa isi declare public averile (inclusiv salariile si alte venituri).

In aceste conditii poate sa ma lamureasca cineva cit de legal este raspunsul pe care l-am primit si eventual cum sa formulez revenirea sau ce temei legal sa invoc pentru a putea sa primesc informatiile de care am nevoie?

Va multumesc.

Talida Covaci

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:13, 27 Septembrie 2009
dintr-un punct de vedere aveti perfecta dreptate. dar drepturile salariale si pensiile sint confidentiale. divulgarea cuntumului se pedepseste.
Multumesc, dar acum sint si mai nedumerita. Asta nu inseamna ca se contrazic flagrant Codul Muncii cu Legea care ii obliga pe functionari sa-si declare veniturile?
Deci tot nu stiu care dintre reglementari prevaleaza.
Nu, doamna, nu se contrazic, asa pare. :)

Persoanele care, in exercitarea functiei lor, iau cunostinta de cuantumul salariilor si / sau al pensiilor sunt obligate sa pastreze confidentialitatea acestora (sau secretul de serviciu, daca vreti). Asta inseamna ca ei nu au voie sa divulge aceste informatii unor terte persoane.

Acest aspect nu are nicio legatura cu obligativitatea functionarilor publici de a completa, anual, declaratia de avere. Daca vrea, functionarul public poate sa spuna oricui ce venituri are iar anual este obligat sa le declare. Asta nu inseamna ca cei de la contabilitate sau resurse umane au dreptul sa-i comunice veniturile.

Beneficiarii de drepturi de pensie nu pot intra in discutia aceasta, ei nici macar nu sunt obligati sa-si declare, anual, veniturile incasate cu titlu de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
M.Ap. are un site [ link extern ]
unde puteti gasi declaratii de avere. Nu sunt toate, dar exista la indemana publicului o parte din ele.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrez la o instituție publică,și trebuie să depun declarațiile ... mihaela chirvasa mihaela chirvasa Lucrez la o instituție publică,și trebuie să depun declarațiile de avere și interese.Sotul lucrează la o companie privata unde, datorita contractului de ... (vezi toată discuția)
Declaratie de avere (functionar public) wideace wideace Buna ziua. Avem urmatoarea situatie: 2 soti casatoriti legal, amandoi cetateni romania, cu regimul separatiei de bunuri. Unul dintre soti este functionar ... (vezi toată discuția)
Buget ong-uri si fundatii Talida Covaci Talida Covaci Poate cineva sa-mi spuna daca o ONG sau fundatie are obligatia de a afisa public bugetul si modul in care cheltuie banii? Care sunt reglementarile legale pe ... (vezi toată discuția)