avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conditii acordare indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conditii acordare indemnizatie crestere copil

Buna ziua!

Pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, ce venituri sunt luate in considerare?

Copilul s-a nascut in luna iunie 2017, pana in luna martie 2016 am obtinut venituri in Romania, in perioada mai 2016-ianuarie 2017 mi-am desfasurat activitatea in strainatate, iar in februarie 2017 m-am intors in Romania si nu am mai obtinut venituri.

Pentru luna iunie 2017 legislatia prevede ca am nevoie de un contract de conventie civila/ prestari servicii? Daca da, unde trebuie inregistrat acesta si cum se procedeaza?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:43, 4 Iulie 2017
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. Ordinul 1474/2011
Situatie: O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie: Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.

3. In speta,
pentru a putea beneficia de indemnizația pentru CCC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului , timp 12 luni ,sa aiba realizate venituri supuse impozitului pe venit si in tara nu numai in UE.
Am inteles, multumesc! Dar despre contractul de conventie civila / prestari servicii imi puteti oferi mai multe informatii? Unde se inregistreaza, la ITM sau la ANAF?
La ITM in niciun caz, numai la ANAF puteti verifica dac veniturile realizate in baza acestor contracte apar declarate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil URIAS URIAS buna ziua, Am realizat venituri intr-un stat membru UE timp de doi ani. Acum sunt insarcinata si am hotarat sa ma intorc in Romania. Va rog sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de cresterea copilului? mihalutza_2006 mihalutza_2006 As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de cresterea copilului daca eu lucrez in Italia, pentru ca fiind membri ai comunitatii europene stiu ca ... (vezi toată discuția)
Totalizarea perioadelor de activitate gyagya gyagya Buna ziua. Daca in ultimele 12 luni consecutive am venituri din salarii din Romania dar in acelasi timp am si din activitati independente din strainatate ... (vezi toată discuția)