avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tutela pentru parinti varstnici
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tutela pentru parinti varstnici

Buna seara. Am o problema majora cu parintii mei. Tata e grav bolnav, are cancer la rinichi si e aproape nevazator din cauza unei cataracte avansate. Mama e alcoolica, internata intr-un spital pentru dezalcoolizare, in stare de dementa avansata din cauza varstei si consumului de alcool, practic irecuperabila dupa parerea medicilor. As dori sa stiu daca nu pot sa obtin tutela parintilor, sau macar a mamei ca sa am posibilitatea sa-mi ingrijesc tatal. Cata vreme mama alcoolica administreaza toate veniturile, inclusiv pensia tatalui, nu pot sa ma folosesc de pensia niciunuia din ei pentru a-i ajuta. Mama cumpara cantitati mari de alcool iar restul banilor ii ascunde, apoi uita. Am gasit ascunse sume de bani devalorizati dupa ani de zile. Pe tatal meu l-am dus prin spitale pe banii mei, dar nu se mai poate. Cum as putea sa procedez?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:29, 26 Septembrie 2009
Apelati la instanta de judecata , in vederea punerii sub interdictie a celui al carui discernamant ii este afectat, si , ulterior existentei hotararii judecatoresti definitive si irevocabile , autoritatea tutelara se va pronunta asupra unui tutore , care sa reprezinte aceastei persoane incapabile.

.
Tata e grav bolnav, are cancer la rinichi si e aproape nevazator din cauza unei cataracte avansate.

Intrucat boala de care sufera tatal dumneavoastra are o cauza organica , se va instuti curatela .
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Problema dvs. pare una extrem de delicata. Poate in urma tratamentului, mama isi va mai reveni totusi. Daca nu, ati putea sa va adresati Autoritati tutelare din cadrul primariei , pentru a cere sa fiti numit curator , sa va adresati instantei pentru punerea acesteia sub interdictie judecatoreasca. Pana una alta, asa cum probabil stiti, aveti o datorie fata de parinti, atat de ordin moral , insa si legal , pentru a le oferi ajutor si , la nevoie , chiar intretinere.
Competenta materiala in cazul cererilor de punere sub interdictie apartine judecatoriei.
Va multumesc foarte mult. Da e adevarat, am datoria nu numai morala, am dorinta de a i ajuta. Sunt parintii mei si unicul lor mostenitor. Partea delicata e ca, mama nu da semne de insanatosire si e foarte agresiva, chiar si in spital e un bolnav problema. Ni se rupe inima de mila, ea traieste in alta lume, e schizofrenica. Medicii imi recomanda sa o internam intr-un ospiciu, ca singura varianta de a ne putea ocupa de tata. Practic, nu primeste pe nimeni sa se apropie de ea. In asemenea conditii cum poate cineva sa-si faca datoria morala de a o ingriji? Chiar si tata are frica de ea ptr ca il ameninta mereu si il influenteaza impotriva intregii familii. Fratii si surorile sale nu indraznesc sa intre in casa ptr ca ii acuza ca vin sa fure.
Pentru internare in ospiciu e nevoie de hotarare de punere sub interdictie?
Nu.Ulterior internarii in spital , prezentand inscrisurile , si efectuandu-se in mod obligatoriu o expertiza , judecatoria in a carei raza teritoriala domicileaza cel care sufera de o boala psihica se va pronunta asupra punerii sub interdictie (echivaleaza cu lipsa capacitatii civile ).

In baza hotararii judecatoresti , autoritatea tutelara va numi un tutore, care va avea atributia de a reprezenta interesele persoanei incapabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama sufera de schizofrenie si nu vrea sa se trateze, politia nu ne mai ajuta DexterLab23 DexterLab23 Buna, Sunt Paul si impreuna cu inca un frate (mai am inca un frate, dar el e in chirie) si cu tata suferim din partea mamei care nu vrea sa isi vada de ... (vezi toată discuția)
Curator bolnav psihic pompiliairina pompiliairina As dori sa aflu cine poate deveni curator pentru bolnavii cu afectiuni psihice care sunt internati intr-un spital de boli psihice,cine numeste acest curator si ... (vezi toată discuția)
Dobindire statut de tutore fimir fimir Este vorba de mama mea,eu fiind unicul fiu,ea fiind divortata de tatal meu.Problemele de acum urmeaza.Ea este bolnava,sufera de Parkinson fiind internata in ... (vezi toată discuția)