un expert contabil are voie sa efectueze expertize si pe alte domenii decat cele pe care este autorizat (vorbesc de cele inscrise pe site-ul MJ)? sau trebuie sa-si decline competenta?
adica daca este autorizat pentru "Contabilitate ( 5)-Institutii publice", are dreptul sa efectueze expertize si pentru "Contabilitate ( 6)-Organizatii nonprofit inclusiv asociatii de proprietari" desi pentru aceasta specialitate nu este autorizat?
Expertiza este valabila in acest caz?
Buna ziua,
Pentru ca un expert contabil sa fie admis si ca expert judiciar, acesta trebuie sa fie membru CECAR.
Autorizarea de catre MJ se face conform specializarilor inscrise la CECAR.
Exemplu de autorizari MJ:
Contabilitate, Contabilitate-audit financiar, Contabilitate ( 1)-Societati comerciale si alte entitati economice, Contabilitate ( 2)-Institutii de credit si institutii financiare nebancare , Contabilitate ( 3)-Societati de asigurare si alte entitati din domeniul asigurarilor , Contabilitate ( 4)-Societati de investitii financiare si alte entitati de valori mobiliare , Contabilitate ( 5)-Institutii publice, Contabilitate ( 6)-Organizatii nonprofit inclusiv asociatii de proprietari , Contabilitate ( 7)-Drepturi salariale, pensii, activ. indep. si alte activit.priv.pers. fizice. Contabilitate ( 8)-Gestionarea fondurilor comunitare. , Contabilitate ( 9) Fiscalitate.
In sensul (probabil) al intrebarii:
- Dvs, ca expert contabil, puteti face expertize in orice alt domeniu decat cel judiciar, conform specializarii CECAR;
- In domeniul judiciar puteti face expertize judiciare si extrajudiciare numai in domeniile autorizate si inscrise pe legitimatia emisa de MJ.
Din moment ce MJ formuleaza specializarile de mai sus si nu toti expertii le au pe toate, inseamna ca se dau examene/interviuri specifice ia pe legitimatiile respective se inscriu numai cele admise.
este autorizat Mj pe alte specializari, dar pe specializarea din speta respectiva (Contabilitate ( 6)-Organizatii nonprofit inclusiv asociatii de proprietari) nu este autorizat MJ.
In acest caz este valida expertiza?
care este reglementarea legalacare permite efectuarea de expertize contabile judiciare si in afara celor autorizate de mj? (daca exista?)
Puterea doveditoare a unui raport de expertiză, ca şi a celorlalte mijloace de probă, este lăsată la libera apreciere a instanţei de judecată. Aşadar, instanţa nu este legată de concluziile din raportul de expertiză şi de răspunsurile date de expert la întrebările care i s-au pus. Însă, pentru ca hotărârea instanţei să aibă putere de convingere şi faţă de alţii şi mai ales pentru a se putea exercita controlul judiciar, este necesar ca soluţia instanţei să fie motivată, mai ales dacă instanţa, ajungând la alte concluzii pe baza celorlalte probe, înlătură raportul de expertiză ca fiind neconvingător sau îl reţine, deşi una din părţi a cerut înlăturarea lui.
În multe situaţii se efectuează expertize care nu au legătură nemijlocită cu vreun proces. Acestea sunt aşa-numitele expertize extrajudiciare .
Expertizele extrajudiciare se efectuează în afară de orice intervenţie judecătorească, direct între părţile în litigiu ori sunt solicitate de către persoane fizice sau juridice în vederea prevenirii pagubelor şi păstrării integrităţii patrimoniului acestora, precum şi în vederea stabilirii adevărului şi respectării legalităţii în activitatea lor.