avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza contabila
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza contabila

un expert contabil are voie sa efectueze expertize si pe alte domenii decat cele pe care este autorizat (vorbesc de cele inscrise pe site-ul MJ)? sau trebuie sa-si decline competenta?
Cel mai recent răspuns: constanta_2004 , utilizator 06:24, 10 Noiembrie 2009
Va rog, fiti mai explicit
adica daca este autorizat pentru "Contabilitate ( 5)-Institutii publice", are dreptul sa efectueze expertize si pentru "Contabilitate ( 6)-Organizatii nonprofit inclusiv asociatii de proprietari" desi pentru aceasta specialitate nu este autorizat?
Expertiza este valabila in acest caz?
Buna ziua,
Pentru ca un expert contabil sa fie admis si ca expert judiciar, acesta trebuie sa fie membru CECAR.
Autorizarea de catre MJ se face conform specializarilor inscrise la CECAR.

Exemplu de autorizari MJ:
Contabilitate, Contabilitate-audit financiar, Contabilitate ( 1)-Societati comerciale si alte entitati economice, Contabilitate ( 2)-Institutii de credit si institutii financiare nebancare , Contabilitate ( 3)-Societati de asigurare si alte entitati din domeniul asigurarilor , Contabilitate ( 4)-Societati de investitii financiare si alte entitati de valori mobiliare , Contabilitate ( 5)-Institutii publice, Contabilitate ( 6)-Organizatii nonprofit inclusiv asociatii de proprietari , Contabilitate ( 7)-Drepturi salariale, pensii, activ. indep. si alte activit.priv.pers. fizice. Contabilitate ( 8)-Gestionarea fondurilor comunitare. , Contabilitate ( 9) Fiscalitate.

In sensul (probabil) al intrebarii:
- Dvs, ca expert contabil, puteti face expertize in orice alt domeniu decat cel judiciar, conform specializarii CECAR;
- In domeniul judiciar puteti face expertize judiciare si extrajudiciare numai in domeniile autorizate si inscrise pe legitimatia emisa de MJ.
Din moment ce MJ formuleaza specializarile de mai sus si nu toti expertii le au pe toate, inseamna ca se dau examene/interviuri specifice ia pe legitimatiile respective se inscriu numai cele admise.

Cu stima,
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
legalmgm, utilizator
este autorizat Mj pe alte specializari, dar pe specializarea din speta respectiva (Contabilitate ( 6)-Organizatii nonprofit inclusiv asociatii de proprietari) nu este autorizat MJ.
In acest caz este valida expertiza?
care este reglementarea legalacare permite efectuarea de expertize contabile judiciare si in afara celor autorizate de mj? (daca exista?)
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
scarlet, utilizator
Puterea doveditoare a unui raport de expertiză, ca şi a celorlalte mijloace de probă, este lăsată la libera apreciere a instanţei de judecată. Aşadar, instanţa nu este legată de concluziile din raportul de expertiză şi de răspunsurile date de expert la întrebările care i s-au pus. Însă, pentru ca hotărârea instanţei să aibă putere de convingere şi faţă de alţii şi mai ales pentru a se putea exercita controlul judiciar, este necesar ca soluţia instanţei să fie motivată, mai ales dacă instanţa, ajungând la alte concluzii pe baza celorlalte probe, înlătură raportul de expertiză ca fiind neconvingător sau îl reţine, deşi una din părţi a cerut înlăturarea lui.

În multe situaţii se efectuează expertize care nu au legătură nemijlocită cu vreun proces. Acestea sunt aşa-numitele expertize extrajudiciare .
Expertizele extrajudiciare se efectuează în afară de orice intervenţie judecătorească, direct între părţile în litigiu ori sunt solicitate de către persoane fizice sau juridice în vederea prevenirii pagubelor şi păstrării integrităţii patrimoniului acestora, precum şi în vederea stabilirii adevărului şi respectării legalităţii în activitatea lor.

Alte discuții în legătură

Expert contabil judiciar bodeanu-ita bodeanu-ita Un expert contabil ,desemnat de parchet la cererea procurorului, poate efectua expertize contabile judiciare la o asociatie de proprietari, daca nu este ... (vezi toată discuția)
Expert contabil specializat pe asociații de proprietari. gabriela constantinescu gabriela constantinescu Este posibil sa îmi trimită cineva pe adresa mea privată de e-mail, o lista cu Experți Contabili specializați pe Asociații de Proprietari , ... (vezi toată discuția)
Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila extrajudiciara ingerasmic ingerasmic Buna ziua, Rog colegii mai experimentati daca pot sa ma lamureasca si pe mine in legatura cu un aspect: sunt expert contabil liber profesionist si as vrea ... (vezi toată discuția)