avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Promovare fără act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Promovare fără act aditional

Bună seara!

Am primit o promovare (manager de proiect) în cadrul companie anul trecut (2016) în mai. Mi s-a zis atunci că voi avea o "perioada de proba" pe noul post - de 6 luni - însă fără măcar să semnez o nouă fișă a postului. Am acceptat pentru ca mai trecusem printr-o promovare înainte (de la analist la șef departament) și cunoșteam durata "birocratiilor" - acea promovare s-a și concretizat după 4 luni în schimbarea postului cu o treapta mai sus, mărire salarială și - evident - o nouă fișă a postului.

Însă la aceasta a doua promovare, au trecut cele 6 luni (de "proba"), nu am semnat niciun act adițional de schimbare a poziției, nici de mărire salarială (deși mi-a fost "promisă"), și nici nu am alta fișă a postului (cu toate că responsabilitățile și activitatea s-au schimbat).

Deși am deschis subiectul cu managerul meu direct, nu s-a reușit decât o "rotunjire" a venitului meu printr-un bonus lunar de 138 de lei și un bonus trimestrial de 15% din media salariilor mele, RBC (results based compensation). Toate acestea, însă, fără sa fie precizate/documentate în vreun act adițional contractului meu de munca, sau vreun alt act care ar putea sa ateste.

Intre timp, am rămas însărcinată și ar urma sa plec în maternitate prin septembrie-octombrie.

Cum imi va afecta intoarcerea in companie după maternitate această situație, având în vedere că, deși intern activitatea și responsabilitățile mele sunt cele de pe noul post (manager de proiect), nu am semnat practic nimic și postul meu este în acte "șef department" încă? Și mai mult, este legal ce se petrece? Care ar fi potențialele soluții?

Mulțumesc anticipat și scuze pentru post-ul lung!!
Dana
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:04, 5 Iulie 2017
Dana Iftimi a scris:

....
Cum imi va afecta intoarcerea in companie după maternitate această situație, având în vedere că, deși intern activitatea și responsabilitățile mele sunt cele de pe noul post (manager de proiect), nu am semnat practic nimic și postul meu este în acte "șef department" încă? Și mai mult, este legal ce se petrece? Care ar fi potențialele soluții?
.....


1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

3. In speta, daca nu exista act de mdoificare a c.i.m., atunci revenirea se va face la functia de "șef department" .

4. Nu este corecta o astfel de modificare, daca nu exista si documente care s-o sustina.

5. Puteti sa solicitati in scris angajatorului emiterea acestor documente.
Mulțumesc pentru răspunsul prompt! În cazul în care, deși solicit (din nou) documentarea schimbării poziției și a salarizării, nu se concretizează nimic și angajatorul întârzie și mai mult aceasta poveste, ce mă sfătuiți sa fac? Este plângerea la ITM ceva ce m-ar ajuta?
Mulțumesc încă o data!

Seara frumoasa,
Dana
ITM-ul constata incalcarea legislatiei muncii si va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de remediere a situatiei , iar in caz de neexecutare a masurii va putea dispune aplicarea unei sanctiuni contraventionale - avertisment sau amenda -, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa faca , sa nu faca sau sa dea ceva.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iulie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reluarea activității.. buna ziua ! am fost in concediu creștere copil timp de 2 ani ... RoxanaRus1992 RoxanaRus1992 Buna ziua ! Am fost in concediu creștere copil timp de 2 ani iar luna viitoare ar trebui sa îmi reiau activitatea . In cadrul firmei aveam postul de ... (vezi toată discuția)
Cor diferit la intoarcerea din maternitate ggami ggami In 2014 pe fisa postului aveam trecut ca si cod de ocupatie (COR) 332201 - Reprezentat tehnic, acum in 2017 dupa ce m-am intors din maternitate am trecut la ... (vezi toată discuția)
Reîntoarcerea la munca din ccc Maya22issa22 Maya22issa22 Buna ziua..urmează ca peste 2 saptamani sa ma reîntorc la munca dupa 1 an si 10 lui pentru a beneficia de stimulent .am fost la locul de munca pt a depune ... (vezi toată discuția)