avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prescriere fapta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prescriere fapta

Buna ziua ,
Am avut in urma cu 6 ani un accident cu victime , eram pe drum cu 2 benzi de mers pe sens , iar o persoana in stare de ebrietate a traversat fara sa asigure prin loc nepermis, am franat si virat dreapta , dar l-am acrosat si am intrat pe acostament unde am mai acrosat o persoana , viteza in urma expertizei a iesit mai mare cu 10 km/h peste limita admisa de 70km/h si se spune ca puteam evita accodentul daca conduceam sub 51km/h .
Au trecut 6 ani de la inceputul urmarii penele .
Dupa ce perioada de timp se poate invoca prescriptia faptei
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Florin , Consilier juridic 21:13, 7 Iulie 2017
Termenul de prescriptie este de 5 ani, dar cursul prescriptiei se poate intrerupe in anumite conditii si dupa, curge alt termen, asa ca, nu cred sa fi intervenit prescriptia raspunderii penale.
Este totusi destul de ciudat ca dureaza asa mult, ce s-a intamplat?
Art. 154 CP
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacă o acroșare rutieră a fost cercetată ca tentativă de ... Tracul Tracul Dacă o acroșare rutieră a fost cercetată ca tentativă de omor însă după efectuarea unei expertize încadrarea juridică s-a schimbat doar la ... (vezi toată discuția)
Prescriptie speciala inselaciune dlemil dlemil Buna ziua Pentru o fapta de inselaciune din 11.2007 care este termenul de prescriptie ? Dosarul nu a fost depus la tribunal si cercetarea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Termenele de prescriptie a raspunderii penale IoanaStan IoanaStan As avea si eu o nelamurire... Sunt studenta la Drept, anul II; la cursuri domnul profesor ne-a spus ca exista o lege noua a termenelor de prescriptie a ... (vezi toată discuția)