avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Iesire membru fondator asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Iesire membru fondator asociatie

Buna ziua,

Dupa constituirea unei asociatii non profit, care are 3 membrii fondatori se poate retrage unul dintre acestia, ramand doi?Sau este necesara inlocuirea celui care doreste a iesi din asociatie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Andreea9001 , utilizator 23:21, 14 Iulie 2017
Mai intai trebuie sa aprobati cererea de adeziune in ong a inca cel putin o persoana. Apoi cel care doreste sa se retraga si sa renunte la functiia detinuta depune o solicitare in scris catre conducerea ong-ului. Dupa asta se convoaca adunarea generala in care se fac alegeri si se inscrie la judecatorie procesul verbal al adunarii generale cu noua structura de conducere.
1. Retragerea din asociatie - adica incetarea calitatii de membru - ca si retragerea din calitatea de membru al Consiliului DIrector, sunt acte unilaterala de care asociatia trebuie si poate doar sa ai act. Nu sunt ”cereri” si nu se pune problema sa fie ”aprobate” sau ”accepate”sau nu. Asociatia doar constata ca x nu mai este membru al asociatiei si / sau al CD si declanseaza procedurile necesare pt a completa locul vacant in CD sau, daca raman mai putin de 3 membri, si pt primit cel putin un nou membru.
2. Se poate complini numarul minim legal de membri asociati si dupa ce se retrage unul si raman mai putini decat minimul legal. COnform art. 55 alin.1 lit.d) din OG 26 / 2000. Doar daca situatia dureaza peste 3 luni, ONG risca dizolvarea.....
Desigur ca e recomandabil sa nu fie nicio zi cu mai putin de 3 membri, insa daca se intampla, legea acorda 3 luni pentru a reveni la un numar de membri egal sau superior minimului impus de lege.
Va mulțumesc pentru informațiile oferite, îmi sunt de real folos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuire membru fondator asociatie soridana soridana Buna ziua! Am nevoie de un sfat privind cea mai simpla modalitate de a inlocui un membru fondator al unei asociatii nonprofit ( dans) cu alta persoana. ... (vezi toată discuția)
Retragere membru fondator din asociatie Ilona M Ilona M Buna ziua, Suntem un ONG nou infiintat compus din 3 membri fondatori. Unul dintre membri doreste sa plece. Cum procedam? Multumim frumos (vezi toată discuția)
Un membru fondator dorește sa iasă din asociație. Mirela1662 Mirela1662 Bună ziua, vă rog să mă ajutați în următoarea problemă: O asociație în curs de constituire cu 3 membri fondatori , s-a emis de către judecatorie ... (vezi toată discuția)