avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post in concediul de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post in concediul de maternitate

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti daca este posibil ca in perioada in care sotia se aflain concediu de maternitate postul sau sa fie desfiintat?
Daca da, va rog sa imi spuneti cum va fi reincadrata la intoarcerea la serviciu.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andrutzaaa99 , utilizator 21:53, 21 Octombrie 2009
1. In perioada cat este in concediu de maternitate nu poate fi concediata, asa cum precizeaza Codul muncii:
Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
2. Dar legea nu interzice desfiintarea postului chiar daca titulara se afla in concediu de maternitate. Angajatorul isi organizeaza activitatea cum crede de cuviinta.
3. Se va prezenta la serviciu unde i se va aduce la cunostinta desfiintarea postului si i se vor acorda drepturile prevazute de lege in asemenea situatie (preaviz 20 de zile lucratoare, un salariu compensator, drepturile banesti la zi).
Am inteles ca postul poate fi desfiintat. Desfiintarea postului in cazul de fata s-a facut cu reorganizarea departamentului si redenumirea lui. Nu cred ca s-a schimbat mare lucru. Este posibil acest lucru?
1. Da, se poate, este apanajul angajatorului sa-si organizeze activitatea asa cum crede de cuviinta.
2. Dar sotia dvs. nu intra in CCC pana la varsta de 2 ani?
Multumesc mult. Sotia mea este in CCC inca 1 an, insa avem motive sa credem ca desfiintarea postului s-a facut tocmai pentru o concediere ulterioara. Daca fisa postului nou nu difera de fisa vechiului post, poate fi contestata decizia societatii?
1. Dvs. ati specificat ca sotia se afla in concediu de maternitate care nu este acelasi lucru cu CCC pana la varsta de 2 ani.
2. Nu puteti contesta decizia societatii de a-si organiza activitatea asa cum isi doreste. Dvs. veti putea contesta doar decizia de concediere daca vi se pare ca este ilegala.
3. Dar mai e un an de zile, de ce va faceti probleme de acum?
4. Puteti sa incercati sa cautati si un alt loc de munca, intre timp.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Este posibila desfacerea contractului de munca individual pe perioada nedeterminata popescuion65@yahoo.com popescuion65@yahoo.com Sunt asistenta medicala la medic de familie. As dori sa stiu daca este posibil (legal) ca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului in virsta de ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la munca dupa concediul de crestere a copilului aaa123 aaa123 speta: peste 2 luni de zile trebuie sa ma intorc la locul de munca, numai k sefa (patroana mea) mi-a transmis ca ma va da afara (nu ma va mai primi la ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)