avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia partial anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia partial anticipata

Buna ziua,
am varsta de 62 ani,stagiu de cotizare de 37 ani (lucrez din 1980) si am lucrat in grupa II-a de munca 8 ani,8 luni si 25 zile; cf. legii 142/2016 ,ce coeficient de penalizare voi avea daca ma hotarasc sa ies la pensie partial anticipata (0.40 sau o.30%)? La stagiul de cotizare ,peste cel realizat se adauga si cel corespunzator anilor lucrati in gr. a II-a de munca. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: badeadan , utilizator 19:15, 23 Iulie 2018
Buna ziua,
va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema : noua lege a pensiilor se spune ca va fi 100%
pe principiul contributivitatii, iar formula de calcul va fi : Vai. pensie = nr. puncte x VPR (valoarea punctului de (pensie) de referinta).Pana aici am inteles. VPR am inteles cum se calculeaza ,dar nu stiu cum se calculeaza nr. de puncte. Se calculeaza tot cf. legii 263/2010 , cu salariul brut (sau net lunar-dupa caz) si cu salariul mediu brut (sau mediu net lunar -dupa caz ) raportat de INS ? Ptr ca daca se introduce principiul contributivitatii trebuie sa se ia in calcul contributia CAS retinuta si virata lunar si atunci ,cred eu , se schimba formula de calcul pentru nr. de puncte. Am inteles ca noua formula de calcul va fi folosita in 2021, dar mai spun ca noua lege a pensiilor va inra in vigoare la 01.01.2019...nu mai inteleg nimic. Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clarificare mod de indexare a pensiei 5752187 5752187 Va rugam clarificari in urmatoarea speta: Varianta 1.Pensionare anticipata partiala conform legii 263/2010 Avem un angajat care are o decizie de ... (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona? ailicec ailicec sunt nascuta in data de 25 martie 1961 angajata la data de 06.08.1980 grupa I de munca 06.08.1980-31.03.1992 cand ma pot pensiona (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata Ecaterina63 Ecaterina63 data nasterii16.02.1963 femeie.lucrati8 ani conditii normale,14 ani si10 luni grupa 1 7 ani si3 luni lucrati in spania.cind pot solicita pensionare ... (vezi toată discuția)