avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act doveditor CIM partial
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act doveditor CIM partial

Buna ziua,
De aproximativ 4 ani mai am un al doilea contract de munca - cu 4 ore, insa cu intermitenta.( adica nu in toti acesti 4 ani).La inceput am avut si contract cu 2 ore.
Mentionez ca in tot acest timp am lucrat cu carte de munca la alta societate(program intreg).La sfarsitul anilor respectivi am depus si Declaratie pt. impozitul pe venit, avand Fisele fiscale I si II. De la cel de-al doilea loc de munca, nu am primit contractul de munca decat pt. ultimul an si nici un alt act doveditor, in afara de Fisa fiscala II.
Cum pot dovedi mai tarziu ca am cotizat la pensie si la altele, banii fiindu-mi opriti pe stat?
Va multumesc foarte mult
Cel mai recent răspuns: adimicu , utilizator 13:09, 27 Septembrie 2009
Nu va trebuie contracte de munca sau fise fiscale pentru casa de pensii. De altfel, din fisele fiscale nu rezulta plata CAS.

Incepand cu data de 01.04.2001, angajatorii dvs. au avut obligatia depunerii, lunar, a declaratiei nominale la casa teritoriala de pensii. In aceasta declaratie sunt toate veniturile primite de dvs. si pentru care s-a retinut si achitat CAS.

Puteti, oricand, sa solicitati casei teritoriale de pensii, contra cost, sa va elibereze o adeverinta tip CAS. Trebuie sa faceti o cerere, sa aveti buletinul la dvs. si sa platiti 15 lei. In adeverinta veti regasi toate veniturile pentru care s-a platit CAS, venituri care constituie baza contributiva pentru calculul pensiei.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:

@catalin ciobanu

Ce legatura are plata impozitului cu plata CAS si CASS?
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca ati primit fisa fiscala II este clar ca vi s-au retinut si s-au virat cotributiile aferente. In mod normal la incetarea CIM-ului cu timp partial vi se elibereaza o adeverinta pe care o veti folosi la dosarul de pensionare.
Casele de pensii mai emiteau de asemenea niste decizii privind stagiul de cotizare, mentionand si punctul de pensie, pentru fiecare loc de cotizare, insa au stagnat emiterea acestora.
bioenergeta a scris:

Daca ati primit fisa fiscala II este clar ca vi s-au retinut si s-au virat cotributiile aferente. In mod normal la incetarea CIM-ului cu timp partial vi se elibereaza o adeverinta pe care o veti folosi la dosarul de pensionare.
Casele de pensii mai emiteau de asemenea niste decizii privind stagiul de cotizare, mentionand si punctul de pensie, pentru fiecare loc de cotizare, insa au stagnat emiterea acestora.

1. Plata CAS rezulta din declaratiile nominale ale angajatorilor, depuse la casa teritoriala de pensii conform art. 6 din Legea nr. 19/2000 si a cap. A din Ordinul nr. 340/2001.
2. Nu au existat "decizii privind stagiul de cotizare" si nici nu exista. Casele de pensii certifica stagiul de cotizare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
adimicu:
1. Colega mea, @Gabriela Pintea, v-a spus cea mai simpla (si legala) cale: solicitati la Casa de Pensii de care apartineti o adeverinta cu stagiul de cotizare si acolo veti vedea, pe fiecare luna (incepand cu 01.04.2001) toate veniturile dvs., pe fiecare angajator in parte, pentru care ati platit CAS si care se iau in calcul la stabilirea pensiei.
2. Daca in acea adeverinta sunt cuprinse toate veniturile dvs., de la toti angajatorii, nu mai aveti nevoie de alte adeverinta in plus si nici de carnetul de munca. Carnetul de munca va foloseste numai pentru perioadele lucrate pana la 01.04.2001.
Mai am ceva ani pana la pensie, dar rebuie sa fiu prevazatoare!:))
Va multumesc foarte mult tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum si unde se poate contesta o decizie de pensie de invaliditate ? mariadragu62 mariadragu62 in decizie de pensie nu mi-au fost luati in calcul 4 ani pe motiv ca nu a fost platit cas .de la firma unde am lucrat mi-au spus ca sa platit si mi-au aratat ... (vezi toată discuția)
Stagiul de cotizare doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca exista temei legal pentru a solicita de la casa de pensii stagiul de cotizare in sistemul public de pensii pe perioada in ... (vezi toată discuția)
Ce anume se ia in calcul? marynela1 marynela1 buna ziua, la calculul pensiilor ce anume se ia in calcul salarul brut (total realizat)fara a scadea cotizatiile ( cass, cas, somaj, ),impozit, sau salarul ... (vezi toată discuția)