Buna ziua.Va rog sa ma ajuta-ti intr-o problema.O microintreprindere a avut angajati in lunile ianuarie si februarie 2009 , din luna martie si pana in 6 august nu a avut nici un angajat.Din data de 6 august are din nou angajati si a-si dori sa ma lamuriti daca si-a pastrat statutul de microintreprindere avand in vedere ca 5 luni nu a avut nici un angajat.Eu asa stiu ca daca ai angajati in data de 31 decembrie ramai microintreprindere si anul urmator.Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Buna ziua. Incerc sa va dau un raspuns in legatura cu acest subiect, dar cel mai bine ar trebui sa va adresati la Fiscul de unde apatineti. Potrivit normelor legale, conditia ca o microintreprindere sa existe este si aceea de a avea minim 1 salariat, maxim 9. Orice modificare in societate, privind scoaterea tuturor salariatilor se anunta la Fisc in termen de 30 zile de la data incetarii activitatii ultimului salariat. Mai exact, data trecuta in decizia de incetare. Se completeaza declaratia 010, la randul scoatere salariati, in 3 exemplare, se ataseaza copie dupa decizia de incetare, plus copie dupa CUI. Se depun la fisc, dupa cum spuneam, in 30 de zile. Orice modificare a vectorului fiscal nedepusa in termen se sanctioneaza cu amenda. Referitor la intrebarea daca mai sunteti microintreprindere, se pare ca nu, daca nu ati mai avut salariati 5 luni de zile. Mergeti urgent la Fisc si reglati situatia, in acest fel aflati sigur daca nu v-au trecut deja la impozit pe profit.
Dumneavoastra aveti doua probleme:
1. Nu ati schimbat vectorul fiscal odata cu incetarea activitatii salariatilor
2. Nu ati modificat vectorul cand ati facut reangajarea.
Intrebarea mea este cum ati depus declaratiile la fisc? Pentru impozit pe venit? Ati depus Declaratiile 100 si 102 cat nu ati mai avut salariati? Contabila ar trebui sa stie. Pentru a fi mai sigur insa, cereti de la Fisc sa va scoata o fisa sintetica, apoi intrebati la biroul unde se depune Declaratia 010, despre vectorul fiscal. Asa veti afla ce trebuie sa reglati. Mult succes!
Ai dreptate: pe parcursul anului 2009 ramane microintreprindere urmand ca pana la 30/01/10 sa depui declaratia 010 prin care modifici vectorul fiscal si devine platitor de impozit pe profit incepand cu 01/01/10.
Eu nu am inteles totusi daca la aceasta microinteprindere se ocupa cineva de evidenta contabila sau administratorul firmei asteapta sa vina fiscul sa-i " tina : evidenta contabila ! :O