avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... În ce articole de lege se încadrează cererea de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

În ce articole de lege se încadrează cererea de constatare a existenței raportului juridic de muncă ?

În ce articole de lege se încadrează cererea de constatare a existenței raportului juridic de muncă ?
Cel mai recent răspuns: viktorV , utilizator 13:00, 10 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 35 C.proc.c.iv. - Constatarea existenței sau inexistenței unui drept
„Cel care are interes poate să ceară constatarea existenței sau inexistenței unui drept. Cererea nu poate fi primită dacă partea poate cere realizarea dreptului pe orice altă cale prevăzută de lege.”

Vedeti si
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 2 din 15 februarie 2016 prin care Completul competent să judece recursul în interesul legii

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE
În numele legii
DECIDE:
Admite recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curții de Apel Suceava.
În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 279 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru acțiunile privind reconstituirea vechimii în muncă, anterioare intrării în vigoare a Codului de procedură civilă actual/același text de lege cu referire la art. 32 alin. (1) lit. b) și art. 36 din Codul de procedură civilă, pentru acțiunile în reconstituirea vechimii în muncă, introduse de la momentul intrării în vigoare a actualului Cod de procedură civilă și în continuare; art. 111 din Codul de procedură civilă din 1865 pentru acțiunile privind constatarea încadrării activității desfășurate în grupele I și a II-a de muncă introduse sub imperiul acestei reglementări/art. 35 cu referire la art. 32 alin. (1) lit. b) și art. 36 din Codul de procedură civilă, pentru același tip de acțiuni, formulate după intrarea în vigoare a codului actual, în toate ipotezele, atunci când angajatorul nu mai există din punct de vedere juridic (lichidat, radiat), justifică legitimare procesuală pasivă casele teritoriale de pensii, în situația în care nu există documente primare.
În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 34 alin. (5) și art. 40 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu referire la art. 18 din Legea Arhivelor Naționale nr. 16/1996, republicată, în cazul existenței documentelor primare, persoana interesată, care nu posedă dovezi privind vechimea în muncă sau activitatea desfășurată în anumite grupe de muncă, are deschisă calea unei acțiuni în realizare – obligație de a face – având ca obiect obligarea deținătorului de arhivă de a elibera adeverința constatatoare a vechimii în muncă/încadrării în grupele superioare de muncă.
În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 41 alin. (1) din Codul de procedură civilă din 1865/art. 32 alin. (1) lit. a) și art. 56 alin. (1) din Codul de procedură civilă, respectiv a art. 136 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, cu modificările și completările ulterioare/art. 180 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, angajatorul desființat în urma procedurilor de insolvență, finalizate cu radierea din registrele specifice, nu poate sta în judecată, neavând capacitate procesuală de folosință, iar fostul lichidator, chemat în judecată în nume propriu, nu are calitate procesuală pasivă.
Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 15 februarie 2016
Vă mulțumesc !
Dar, este vorba despre un raport juridic de muncă care începe în luna octombrie 2006 și se întinde până în prezent. În acest caz este vorba despre ce articole de lege ?
art. 111 Vechiul Cod de procedură civilă ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, la vremea respectiva era in vigoare vechiul Cod de procedura civila - art.111.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Temeiurile de drept sunt:drept material art.268 CodulMuncii raportat la temeiul de drept procedural art.111 vechiul cod proc.civ.

Alte discuții în legătură

Buna ziua,am o problema in obtinerea adeverintei de vechime pt. ... Cameli58 Cameli58 Buna ziua,am o problema in obtinerea adeverintei de vechime pt. pensie de la IJTL,am fost pe Str Industriala unde ar trebui sa fie arhiva,de acolo au spus ca ... (vezi toată discuția)
Dacă nici lichidatorul nu deține documente referitoare la grupe ... Zlatcuiancu@yahoo.ro Zlatcuiancu@yahoo.ro Dacă nici lichidatorul nu deține documente referitoare la grupe de muncă ve trebuie să facem ? Pe cine acționăm in instanță ? (vezi toată discuția)
Dovada vechime TuguiDaniela TuguiDaniela Buna ziua,va rog sa-mi spuneti si mie, daca puteti,cum se poate lua de la o firma radiata dovada de vechime si de grupa.Va multumesc. (vezi toată discuția)