avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Urmarire penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Urmarire penala

Buna ziua

Doresc sa adresez urmatoarea intrebare pe urmatoarea speta:
la data de 01.12.2011 s-a inceput urmarirea penala impotriva mea pt acuzatii de fals in acte,fals in inscrisuri sub semnatura privata,inselaciune.
pana la data de astazi 12.07.2017 nu s-a trimis dosarul in instanta.Deci nu s-a inceput procesul penal in aces caz
Doresc sa intreb in ce masura se poate ca prescriptia sa intervina in acest caz?
Cine constata posibilitatea de aplicare a prescriptiei faptelor(procurorul sau judecatorul avand in vedere ca dosarul nu se afla inca in instanta)

Multumesc
Cel mai recent răspuns: czs , utilizator 23:59, 26 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Procurorul poate sa constate.
Din 2011 nu s-a mai efectuat niciun act de procedura in cauza?
Va multumesc pentru raspuns.
Eu am fost informat ca s-a inceput urmarirea penala la data de 01.12.2011.Am fost chemat la Politie si citat de 3 ori,m-am prezentat,mi s-au luat declaratii in acest sens.Pana la data de 06.09.2012 am locuit la domiciliul meu,cunoscut de Politie.In data de 6.09.2012 am scos un cazier judiciar,pt orice eventualitate si pt ca imi era necesar pentru angajare in strainatate.In acest cazier nu exista fapte inscrise.Am parasit Romania fara a avea nici o interdictie la 0.09.2012.De atunci locuies cu forme legale(Rezidenta Permanenta in UK).
In data de 20.06.2017,partea vatamata a introdus pe rol o contestatie durata proces iar la primul termen solutia a fost Amana Cauza fata de lipsa dosarului de urmarire penala si fata de lipsa de procedura.
Referitor la intrebarea dumneavoastra din Dec 2011 nu s-a mai efectuat nici un act de procedura in cauza.(eu am verificat periodic Portalul Instantelor si nu exista nici o citatie pe numele meu in acest caz,si nici vreun dosar penal in aceasta cauza.Si nici intr-o alta cauza).
Multumesc
Nu aveti cum sa urmariti pe portal daca dosarul se afla in faza de UP, trebuie consultat dosarul la organul de UP si verificat ce s-a efectuat pana acum.
Contestatia introdusa de persoana vatamata se va respinge de principiu ca inadmisibila, legea prevede ca dispozitiile referitoare la contestaţia privind durata rezonabilă a procesului penal, se aplică numai proceselor penale începute după intrarea în vigoare a Legii nr. 135/2010, respectiv dupa 01.02.2014.
Dosarul este in faza de UP din 2011.Eu verificam periodic portalul instantelor in ideea sa stiu daca s-a terminat UP si dosarul s-a inaintat instantei.Dar nimic in acest sens pana in prezent.
Astazi s-a pronuntat si solutia la contestatia privind durata rezonabila a procesului penal,inaintata de partea vatamata.Instanta a admis cererea formulata de partea vatamata si a dispus ca "Parchetul sa pronunte o solutie in prezenta cauza in termen de 60 de zile".
Este ciudat ca nu se face nici o referire la vreun nr de dosar , ci doar termenul de prezenta cauza9nefiind nic macar specificate care sunt partile din prezenta cauza)
Urmeaza sa astept sa vad ce se intampla in urmatoarele 60 de zile.Banuiesc ca trebuie sa astept ca dosarul sa ajunga in instanta sa vad faptele pentru care sunt inculpat.
Nu inteleg ce probe mai pot fi adaugate la dosar in aceste 60 de zile in conditiile in care timp de 6 ani nu am fost pus sub invinuire.
Sau ma sfatuiti sa procedez altfel?!!

Va multumesc anticipat

V-am spus ca ar trebui sa mergeti sa consultati dosarul sa vedeti exact ce s-a mai lucrat in dosar si ce calitate aveti in prezent.
Daca sunteti suspect/inculpat aveti o serie de drepturi si obligatii conf. C.p.p. pe care ar trebui sa le cunoasteti.
Apararea se exercita inca din faza de UP, nu asteptati ca dosarul sa ajunga la instanta.

Pana la data de 06.09.2012 am locuit la domiciliul meu,cunoscut de Politie.

Este posibil sa va fi citat dupa aceasta data si sa nu va fi gasit.

Alte discuții în legătură

Calea de atac Just-drept Just-drept La un dosar penal, procurorii de la P. Tribunal au emis ordonanta de n.u.p. S-a atacat la instanta Tribunalului, iar judecatorul de camera preliminara a ... (vezi toată discuția)
Dosar penal conducere fara permis auto neinmatriculat costel_gr2013 costel_gr2013 Care este termenul prevazut de lege pentru solutionarea uni dosar penal pentru conducerea unui auto neinmatriculat si a conduceri cu pc suspendat. (vezi toată discuția)
Termen contestatie tegiversare u.p. Narcisa_ Narcisa_ Instanta a admis plangerea si a trimis dosarul la parchet unde a dispus inceperea U.P. De la data de cand dosarul se afla la parchet, au trecut 9 luni de ... (vezi toată discuția)